Nineteen members of the Slovak Armed Forces are expected to travel to Mali and Central African Republic in the upcoming days. They will begin to operate on October 1, despite the Mali training mission being halted due to unrest in the country.


Devätnásť príslušníkov ozbrojených síl by už v najbližších dňoch malo odcestovať do Mali a Stredoafrickej republiky. Pôsobenie začnú oficiálne 1. októbra, a to aj napriek tomu, že tréningová misia v Mali je pre nepokoje v krajine pozastavená.

Po prerušení rokovania o návrhu na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl do vojenských výcvikových misií EÚ napokon poslanci Národnej rady dnes (24. septembra) vyslanie schválili. Proti vyslaniu hlasoval celý poslanecký klub ĽS Naše Slovensko a piati poslanci klubu SMER-SD, vrátane bývalého premiéra Róberta Fica.

„Dnešné́ rozhodnutie dokazuje, že Slovensko je zodpovedným členom EÚ a dokáže reagovať̌ na volanie po väčšej spolupráci v rámci EÚ. Zároveň sme pripravení reagovať na aktuálnu situáciu v regióne, ktorá nevylučuje ani ďalšie navyšovanie našej účasti, ak to bude niekedy v budúcnosti potrebné,“ napísal na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva obrany, Marián Majer.

Príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky by tak mali už v najbližších dňoch odcestovať na dve tréningové misie do Mali a Stredoafrickej republiky. Ich odchod sa z plánovaného júla napokon presunul na október.

Misia v Mali, s pôsobnosťou na území štátov skupiny G5 Sahel, teda Mauritánie, Nigeru, Mali, Burkiny Faso a Čadu, pôsobí na žiadosť miestnej vlády od roku 2013. Slovenskí vojaci by sa mali podieľať na výcviku miestnych vojakov a poradenstve pre armádu. V EUTM Mali už slovenské ozbrojené sily pôsobili, a to od roku 2015.

Ešte koncom augusta pozastavila Únia kvôli prebiehajúcemu prevratu dve tréningové misie v Mali. Takmer 700 vojakov, policajtov a civilných expertov ostáva nateraz v krajine a pokračujú v menej náročných cvičeniach a aktivitách. Velenie má v súčasnosti na starosti Česká republika.

Misia v Stredoafrickej republike, kam Slovensko vysiela štyroch príslušníkov ozbrojených síl, má podobné zameranie, ako misia v Mali. Jej cieľom je poskytovať strategické poradenstvo Ministerstvu obrany Stredoafrickej republiky pri budovaní jej ozbrojených síl, pričom misia úzko spolupracuje s dvoma ďalšími misiami v krajine, a to s misiou EÚ a misiou OSN.

V oboch misiách by mali slovenskí príslušníci pôsobiť oficiálne od 1. októbra až do ukončenia misií.

Únia má v Afrike a jej bezprostrednej blízkosti v súčasnosti desať operácií a misií, ktoré vedie pod rámcom tzv. Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP).

Príslušníci slovenskej armády v rámci operácii a misií EÚ pôsobia aj v Bosne a Hercegovine (operácia EUFOR Althea) a v Gruzínsku (monitorovacia misia EUMM Georgia).

 

Článok bol publikovaný 24/9/2020 na EURACTIV.sk.