EU member states are discussing the establishment of a special Ukrainian Defence Fund, which would fall under the already existing European Peace Facility. With a budget of €20 billion, the fund should help the country keep its armed forces ready and fit for combat for the next four years. However, the countries of the bloc will receive the money from it.


Členské štáty EÚ diskutujú o zriadení špeciálneho Ukrajinského obranného fondu, ktorý by spadal pod už existujúci Európsky mierový nástroj. Fond by mal vďaka 20 miliardám eur pomôcť krajine udržať jej ozbrojené sily pripravené a bojaschopné na ďalšie štyri roky. Peniaze z neho ale dostanú krajiny bloku.

Nový návrh, podľa ktorého sa fond zaradil pod už existujúci Európsky mierový nástroj (EPF), v pondelok (17. júla) predložila členským štátom diplomatická služba EÚ (ESVČ). Očakáva sa, že ministri zahraničných vecí o ňom budú diskutovať vo štvrtok (20. júla).

Medzivládny EPF je nástrojom, ktorý sa využíva na úhrady pre členské krajiny za to, že Ukrajine poskytnú techniku alebo iný vojenský materiál. Rovnako sa z neho čiastočne hradí pomoc ďalším partnerom mimo Ukrajiny a na financovanie misií a operácií, keďže práve to bola jeho prvotná úloha. Napríklad len v tomto roku sa z neho financovala aj podpora pre nigérijské ozbrojené sily či vojakov v Ghane, Jordánsku alebo Severnom Macedónsku. Fond funguje už dva a pol roka.

Za svoju pomoc Ukrajine refundoval EPF náklady aj Slovensku. Iba v minulom roku to bolo vyše 40 miliónov eur.

Peniaze nepôjdu Ukrajine priamo

V rámci Európskeho mierového nástroja doteraz EÚ pre Ukrajinu vyčlenila 5,6 miliardy eur. Rokovania na úrovni EÚ o jeho využívaní sa však ukázali byť náročné a komplikované, keďže poplatky do fondu často meškali a napríklad Maďarsko voči jeho využívaniu často protestovalo.

Finančné navýšenie z necelých šiestich na 20 miliárd eur by preto znamenalo zásadné zrýchlenie a zefektívnenie podpory. Na porovnanie, vo viacročnom finančnom pláne EÚ, ktorý má blok už schválený na obdobie od roku 2021 do roku 2027, má obdobnú sumu (presne 26,4 miliardy eur) vyhradenú napríklad na šesťročný manažment migrácie a riadenie hraníc.

Nový návrh vyčleneného fondu pre Ukrajinu by mal pomôcť podporovať členské štáty tak, že by pokrýval ich náklady na zakúpené a darované vojenské vybavenie, ako je munícia, rakety a obrnené vozidlá. Znamená to tiež, že Únia by z neho nevyplácala peniaze Ukrajine, ale pokrývali by sa náklady členských krajín bloku za ich podporu vojnou zmietanej krajiny. Pre portál EURACTIV to potvrdili traja nemenovaní diplomati EÚ.

Z balíka by sa financoval aj výcvik ukrajinských vojakov v rámci vojenskej výcvikovej misie EÚ (EUMAM), ktorú blok spustil v novembri minulého roka.

Návrh, ktorý by mohol byť na úrovni EÚ prijatý do jesene, by tiež mohol viesť k zvýšeniu finančného stropu podpory, a to na spomínaných 20 miliárd eur na štyri roky, uviedli diplomati.

Tento krok prichádza v čase, keď Únia prekonáva vlastné tabu vo svojich obranných ambíciách, a to postupne od využívania Európskeho mierového nástroja (EPF) na financovanie úhrad za dodávky zbraní vojnou ničenej Ukrajine až po spoločné nákupy streliva.

Ukrajinský obranný fond by bol súčasťou širšieho úsilia EÚ, ktorá sa snaží manifestovať svoj dlhodobý a udržateľný záväzok voči Ukrajine. Minulý mesiac to počas summitu lídrov EÚ uviedol aj šéf európskej diplomacie, Josep Borrell.

„Ukrajine musíte umožniť brániť sa,“ povedal Borrell novinárom. „Takže Európsky mierový nástroj pre Ukrajinu sa možno musí stať novým ukrajinským obranným fondom.“

V tejto súvislosti by podľa nemenovaného vysokopostaveného európskeho diplomata mali byť dôležité najmä dve veci: „Po prvé, musíme zvyšku sveta ukázať, že náš záväzok je pevný, a to aj čo sa týka našich spojencov a priateľov – je to politický signál toho, že budeme dlhodobo podporovať bezpečnosť Ukrajiny.“

„Po druhé, a to platí nielen vo vnútri, ale aj mimo Únie, pomoc [Ukrajine] sa musí stať predvídateľnou,“ uviedol.

„Je zrejmé, že naša úroveň podpory Ukrajine je teraz taká vysoká, že peniaze vyčlenené na Európsky mierový nástroj pre Ukrajinu budú rýchlo vyčerpané a už skoro budeme musieť hovoriť o budúcnosti,“ dodal zdroj.

Zriadenie fondu prichádza aj po tom, čo minulý mesiac lídri EÚ na svojom summite po prvý raz sľúbili, že blok Ukrajine poskytne aj „bezpečnostné záruky“.

Diplomatická služba EÚ (ESVČ) na tento účel vypracovala aj návrh plánu, ktorý by mal načrtnúť možnosti série bezpečnostných záväzkov, ktoré by EÚ mohla v nasledujúcich rokoch Ukrajine poskytnúť.

Ako písal portál Politico: „Členstvo Ukrajiny v EÚ by bolo samo osebe bezpečnostným záväzkom.“

 

 

Článok bol publikovaný 19/07/2023 na EURACTIV.sk