Ľudovci chcú stredopravé strany smerovať k agende LGBT+ práv, lídrovi, ktorí ich označil za pliagu prajú veľa úspechov. [TASR/Dano Veselský]

The EPP faction says it fully respects and protects the rights of all citizens, at the same time it notes that Slovakia is in the election campaign and wishes all member parties every success. The People's Party also includes the Democrats, who have strongly criticised KDH, and OĽaNO, whose leader has again been nominated for the Homophobe of the Year award.


Frakcia EPP hovorí, že plne rešpektuje a chráni práva všetkých občanov, zároveň však berie na vedomie, že Slovensko je v predvolebnej kampani a všetkým členským stranám praje veľa úspechov. K ľudovcom patria aj Demokrati, ktorí KDH ostro skritizovali, a OĽaNO, ktorého líder je znovu nominovaný na cenu Homofób roka.

Skupina EPP želá „veľa úspechov“ v predčasných voľbách svojmu členovi KDH, ktorého líder Milan Majerský nedávno označil LGBTI za rovnako škodlivú pliagu ako korupciu.

„Obidve sú nešťastím ktorejkoľvek krajiny, nielen Slovenska – aj korupcia, aj LGBTI. Sú to pliagy, ktoré ničia krajinu – ktorúkoľvek,“ povedal Majerský v predvolebnej diskusii na TV Markíza.

Po vlne kritiky a okamžitých výzvach na ospravedlnenie Majerský na sociálnych sieťach spresnil, že mal na mysli „ideológiu“ LGBTI, nie ľudí.

KDH je členom Európskej ľudovej strany a jeho europoslanci sú vo frakcii EPP. Tá v reakcii uviedla, že plne rešpektuje a chráni práva všetkých občanov, ale pridala aj slová podpory svojim slovenským členským stranám.

„Berieme na vedomie, že Slovensko je v predvolebnej kampani pred predčasnými voľbami 30. septembra a želáme všetkým našim členským stranám veľa úspechov,“ uvádza sa vo vyhlásení Frakcie EPP pre EURACTIV Slovensko.

Samotná politická strana EPP uviedla, že počas prebiehajúcich volebných kampaní sa k národným diskusiám nevyjadruje. Dodala, že v marci 2023 privítala európsku stredopravú alianciu LGBT+ ako pridružený subjekt a podporila jej ciele.

Rozkol medzi ľudovcami

Situácia ukazuje, že téma práv LGBTI+ ľudí najväčšiu europarlamentnú frakciu rozdeľuje. Na Slovensku k stredopravým ľudovcom patrí aj strana Demokrati a jej europoslanec Vladimír Bilčík. Bilčík po útoku na Tepláreň organizoval niekoľko diskusií, v ktorých komunitu podporil. Do europarlamentu tiež prišiel v tričku s dúhovým dizajnom.

Ku kritike Majerského sa pridala aj Andrea Letanovská, líderka Demokratov. Pripomenula, že „nenávistné slová môžu zabíjať“, keďže v októbri minulého roka boli pri teroristickom útoku pred Teplárňou zabití dvaja mladí ľudia.

„Že si toto vypočujem od niekoho, kto stavia na demokratických a kresťanských hodnotách, od niekoho, kto by mal milovať blížneho svojho, je to naozaj veľmi smutné,“ povedala Letanovská.

KDH však nie je jedinou stranou z EPP zo Slovenska, ktorá sa v minulosti nenávistne vyjadrovala na adresu LGBTI komunity. V roku 2022 získal líder strany OĽaNO, ktorá sa hlási k EPP, Igor Matovič anticenu Homofób roka za použitie homofóbnej nadávky a tento rok je opäť nominovaný za transfóbnu rétoriku, v máji tiež narušil zhromaždenie za práva transrodových osôb.

Pridružený subjekt

Ako uvádza strana EPP, v marci sa jej pridruženým subjektom stala Aliancia LGBT+. Strana údajne podporila jej ciele, medzi ktoré patrí „ovplyvňovanie politík stredopravých strán smerom k agende LGBT+ práv“.

Je však otázne, do akej miery budú svojich členov k týmto cieľom smerovať v praxi. Pred dvomi rokmi z radov Európskych ľudovcov odišiel Fidesz Viktora Orbána, pretože sa schyľovalo k ich vylúčeniu. Ľudovcom sa nepozdávali porušenia právneho štátu a výstavba „neliberálnej demokracie“ v Maďarsku. Tento krok však prišiel až po rokoch diskusií.

EPP sa vo svojich hodnotách prikláňa ku „kresťansko-židovským hodnotám“, no tie si jej členské strany a delegácie vysvetľujú po svojom. K ľudovcom patrí aj nemecká CDU/CSU, ktorá dnes podporuje manželstvo pre všetkých.

Líder ľudovcov Manfred Weber však v poslednom čase otvára dvere silnejšej spolupráci s Európskymi konzervatívcami a reformistami (ECR), ktorí sa v programe zasadzujú proti „genderovej ideológii“.

Článok vznikol v spolupráci s