Róbert Fico pred odchodom na summit EÚ informoval o stanoviskách aj výbor slovenského parlamentu pre európske záležitosti. [TASR/Pavol Zachar]

Slovak Prime Minister Róbert Fico departs for his first EU summit after his re-election. In parliament, he confirmed that Slovakia's position will be "zero military aid to Ukraine". With his partners in V4, which he wants to start "cementing", he wants to prepare a common approach to the debate on the EU's multiannual financial framework, which "must not affect cohesion and agriculture".


Slovenský premiér Róbert Fico odchádza na svoj prvý summit EÚ po svojom znovuzvolení. V parlamente potvrdil, že slovenským stanoviskom bude „nulová vojenská pomoc Ukrajine“. S partnermi vo V4, ktorú chce začať „sceľovať“, chce pripraviť spoločný postup pri debate o viacročnom finančnom rámci EÚ, ktorý „nesmie zasiahnuť oblasť kohézie a poľnohospodárstva“.

Dnes (26. októbra) sa v Bruseli začína ďalší summit Európskej únie. Novozvolený premiér Róbert Fico, ktorý bude Slovensko zastupovať, preto pokračoval v tradícii a pred odchodom informoval o stanoviskách aj výbor slovenského parlamentu pre európske záležitosti.

Summit sa bude venovať najmä téme Ukrajiny, no dotkne sa aj situácie v Izraeli a Palestíne. Dôležitá bude pre Slovensko aj debata o viacročnom finančnom rámci, ktorá by sa mala uzavrieť na v decembri.

Pri téme Ukrajiny Fico zdôraznil, že ani naprieč členskými krajinami Únie ešte neexistuje zhoda na tom, či by mal blok začať s Kyjevom rokovať o bezpečnostných zárukách, ktoré by mu poskytla EÚ. Podľa neho ide o „zásadnú vec“, pričom „bude podporovať myšlienku, že by Únia mala byť dejiskom a tvorcom akéhosi plánu pre Ukrajinu“.

Návrh pobaltských štátov, ktorý bude na summite rovnako na stole, odkazuje na prijatie ďalšieho, teda 12. balíčka protiruských sankcií. Slovenský premiér uviedol, že „nebude hlasovať za žiadne sankcie proti Rusku, kým na stole nebudú analýzy dopadov na Slovensko“. Baltské krajiny chce o doplnenie potrebných správ požiadať.

V tejto súvislosti si chce doma, na Slovensku preveriť, kto bude musieť iniciovať prípadnú výnimku pre dodávky ropných výrobkov z Ruska pre spoločnosť Slovnaft. Problémy po skončení výnimky môže mať nielen Slovensko, ale aj Česká republika.

V Bruseli chce Fico rovnako preveriť, či by financie z Európskeho mierového nástroja, ktorý prepláca vojenské výdavky členských krajín pri pomoci Ukrajine, mohlo Slovensko čerpať aj na iné druhy projektov. Špecificky spomenul obnovu infraštruktúry, aj tej prihraničnej.

Pri ďalšej pomoci sa chce sústrediť viac na humanitárnu a civilnú pomoc: „Výstavba nemocníc a odmíňovanie pomôžu Ukrajine viac ako náboje,“ tvrdí.

„Postoj mojej vlády bude taký, že okamžité zastavenie vojenských operácií bude to najlepšie riešenie, ktoré dnes pri Ukrajine máme,“ dodal.

V stanovisku, ktorú napokon poslanci a poslankyne výboru aj schválili a ktorú bude Fico prezentovať na stretnutí Rady sa však uvádza, že Slovensko bude aj naďalej poskytovať Ukrajine „všestrannú pomoc“. Fico ale zopakoval, že ako predseda vlády bude „podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine“. Pripomenul tiež, že ak sa za vojenskú pomoc bude považovať napríklad odmínovanie, „všestrannosť“ pomoci z jeho pohľadu dáva zmysel. Naďalej odmieta dodávky zbraní a munície.

„Podporujeme aj európsku budúcnosť Ukrajiny, no jedna vec je urobiť politické gesto a druhá otvoriť konkrétne kapitoly,“ hovoril v súvislosti s členstvom v EÚ. Podľa Fica však Slovensko nebude jediné, ktoré bude vnímať nepripravenosť na vstup. Navyše tvrdí, že ak by sa Ukrajina stala členom bloku, „znamenalo by to mínus 20 percent pre našich poľnohospodárov a Slovensko by sa stalo čistým platcom do (rozpočtu) EÚ a už nebude čistým prijímateľom“.

Pripomenul, že Slovensko bude ale proti ukrajinskému členstvu v NATO.

Zelenským navrhnutý mierový plán považuje za „nerealistický“, no chce sa rozprávať o „akomkoľvek“ mierovom pláne.

Obnova V4

Ďalšou témou na summite bude izraelsko-palestínsky konflikt, kde však Robert Fico nevidí zásadné výzvy. Slovensko bude podľa neho pokračovať v doterajšej línii, ktorú má nastavenú aj EÚ, no uznáva aj „právo Izraela prijať tvrdé opatrenia proti útokom“.

„Deje sa ale to, čo som nikdy nemal rád: na Európskej rade ideme tvoriť texty, čo je čistá katastrofa, kde premiéri hrajú o bodky a čiarky,“ myslí si slovenský premiér.

Diskutovať sa v Bruseli bude aj o revízii viacročného finančného rámca v EÚ, Fico chce opäť diskutovať najmä s krajinami V4. Jeho vláda bude „rešpektovať“, ak sa revízia bude sústreďovať aj na „humanitárnu a civilnú pomoc“ pre Ukrajinu. Tá však nesmie ísť z jeho pohľadu na úkor dvoch vecí, a to kohézie a poľnohospodárstva.

Uviedol, že ho prekvapilo, že v súvislosti s témou revízie nezvolal český premiér stretnutie premiérov Vyšehradu pred summitom, napriek tomu, že štvorici Praha predsedá. „Bez spolupráce V4 nevybojujeme nič“. Sám sa téme Vyšehradu chce intenzívne venovať a štvoricu „sceľovať“.

Pripomenul tiež, že jeho vláda bude podporovať všetky projekty, ktoré napomôžu hlbšej integrácii v eurozóne.

Fico sa ešte pred summitom stretne v Bruseli s predsedníčkou eurokomisie Ursulou von der Leyen, od čoho očakáva „dlhé stretnutie“. „Nehodlám chodiť do Bruselu ako baránok, aj keď je po voľbách,“ dodal.

Článok vznikol v spolupráci s

Tento článok bol publikovaný 26/10/2023 na EURACTIV.sk