Vzhľadom na pokračujúce boje na Ukrajine členovia NATO a ďalší spojenci Ukrajiny pripravujú dlhodobé bezpečnostné záruky pre Kyjev. [TASR/AP Photo/Virginia Mayo]

Russia is not giving up in Ukraine and its combat capacities must not be underestimated, Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, warned after the meeting of the Alliance's ministers. According to him, Putin shows no signs of fatigue. Dimitro Kuleba, the head of Ukrainian diplomacy, called on the defence industry to increase capacity and to cooperate even more "as one Euro-Atlantic complex".


Rusko sa na Ukrajine nevzdáva a jeho bojové kapacity nesmieme podceňovať, varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí ministrov Aliancie. Putin podľa neho nejaví známky únavy. Dimitro Kuleba, šéf ukrajinskej diplomacie, vyzval obranný priemysel, aby zvýšil kapacitu a ešte viac spolupracoval „ako jeden euroatlantický komplex“.

„Rusko pred zimou nahromadilo veľké zásoby rakiet a pokúša sa o nové útoky na ukrajinskú rozvodnú sieť a energetickú infraštruktúru, a tým nechalo Ukrajinu v tme a chlade,“ povedal v stredu (29. novembra) novinárom v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Rusko nesmieme podceňovať,“ varoval po stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO s ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom v novom formáte spolupráce, ktorý sa zaoberá cestou Kyjeva k členstvu v Severoatlantickej Aliancii.

Západní spojenci Kyjeva sa zaviazali, že vo finančnej a vojenskej podpore Kyjevu nebudú zaháľať. Urobili tak v súvislosti s krízou na Blízkom východe, do ktorej museli delegovať časť svojej pozornosti, ktorá ešte donedávna patrila takmer výhradne Ukrajine.

Zabezpečovanie dodávok zbraní, najmä rakiet a munície, a tlak na urýchlenie ich výroby však nejde celkom podľa plánu, uviedli pre EURACTIV traja diplomati NATO. Nastolili tým otázku, či je v najbližších mesiacoch v silách Západu pomáhať Ukrajine tak, ako by potrebovala.

Jeden predstaviteľ NATO pod podmienkou anonymity varoval, že Ukrajine sa „pravdepodobne nepodarí“ vytlačiť všetkých ruských vojakov zo svojho územia do konca roka 2024.

Stoltenberg zdôraznil, že Vladimír Putin nejaví známky únavy. Podľa neho má Putin „vysokú toleranciu k obetiam“ vzhľadom na to, že hoci prišiel už o 300-tisícovú živú silu, „pred zimou aj tak nahromadil veľké zásoby rakiet“.

„Ruské ciele na Ukrajine sa nezmenili,“ dodal šéf Aliancie. V ceste za svojím cieľom sa však „Rusko stáva oveľa závislejším od Číny; Moskva rok čo rok viac ohrozuje svoju budúcnosť tým, že sa stáva čoraz závislejšou od Pekingu,“ uviedol Stoltenberg ako dôkaz toho, že Moskva hľadá akékoľvek prostriedky, aby udržala kurz na ukrajinskom bojisku.

„Rusko sa stáva čoraz závislejším od Číny, pokiaľ ide o financovanie komodít a tiež o udržiavanie zásob pre obranný priemysel,“ povedal s dodatkom, že Rusko „nie je schopné vyvážať energiu rovnakým spôsobom ako predtým, a preto je od Číny závislejšie“.

Spojenci Kyjeva opakovane varovali Peking pred poskytnutím akejkoľvek vojenskej podpory Rusku a pohrozili mu vážnymi následkami, ak tak urobí.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, ktorý hovoril s novinármi po stretnutí ministrov zahraničných vecí NATO, spomenul aj to, že Rusko používa iránske bezpilotné lietadlá na Ukrajine a že Severná Kórea mu dodáva „značné množstvo zbraní“.

Potrebujeme dlhodobú stratégiu

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba pred zasadnutím vyzval obranný priemysel, aby navýšil výrobu a dodal ukrajinským ozbrojeným silám obranné vybavenie, konkrétne rakety dlhého doletu a muníciu.

„Aby sme zabezpečili udržateľnosť a bezpečnosť v transatlantickej oblasti, obranný priemysel musí zvýšiť svoju produkciu, zosúladiť sa a spolupracovať ako jeden holistický euroatlantický komplex,“ povedal a zopakoval výzvu, ktorú prvýkrát vyslovil v rozhovore pre portál EURACTIV minulý mesiac.

Vzhľadom na pokračujúce boje členovia NATO a ďalší spojenci Ukrajiny pripravujú dlhodobé bezpečnostné záruky pre Kyjev. „Každý jeden [člen NATO] vyjadril silnú podporu [Ukrajine],“ povedal Blinken po rozhovoroch.

„Niektorí sa pýtajú, či by Spojené štáty a ďalší spojenci NATO mali naďalej stáť pri [Ukrajine], keďže vojna čoskoro dosiahne už svoje druhé výročie. Odpoveď je dnes jasná,“ dodal. „Ukrajinu musíme a aj budeme naďalej podporovať, aby sme zabezpečili, že agresívna ruská vojna zostane strategickým zlyhaním Kremľa.“

Blinken tiež uviedol, že administratíva prezidenta Joea Bidena verí, že kongres schváli balík vojenskej pomoci Ukrajine už v „najbližších týždňoch“.

 

 

Článok bol publikovaný 30/11/2023 na EURACTIV.sk