Prague expects "tangible results". It wants to focus on Ukraine, as it would like to see two specific "political outcomes" in this field.


Praha očakáva „hmatateľné výsledky“. Sústrediť sa chce na Ukrajinu, pričom v tejto oblasti by rada videla dva konkrétne „politické výstupy“.

Česko chce, aby zo summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse vzišli dva zásadné politické výstupy smerom k Ukrajine.

Jednak vytvorenie inkluzívnejšieho formátu NATO s Ukrajinou a tiež súbor krokov, ktoré ju nenávratne nasmerujú k členstvu v Aliancii. Druhý bod však bude podľa riaditeľa bezpečnostnej a multilaterálnej sekcie na českom ministerstve zahraničných vecí Martina Povejšila problematický.

Inkluzívnejší vzťah medzi Alianciou a Ukrajinou by mal podľa neho spočívať vo vytvorení formátu, ktorý by nerobil deliacu čiaru medzi spojencami na jednej strane a Ukrajinou na druhej. Tento bod má podľa jeho slov medzi členmi NATO podporu.

Česko však chce presadzovať aj druhý bod, ktorým je silné komuniké týkajúce sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii. Podľa Povejšila sa na tom členské krajiny nezhodnú a bude to zrejme vzbudzovať „veľké vášne“.

„Nie všetci spojenci na to majú tak priamočiary názor ako Česká republika a východné krídlo NATO – možno s výnimkou Maďarska. Je to však z pohľadu ČR absolútne nevyhnutné,“ vysvetlil Povejšil.

„Cesta po vilniuskom summite by mala byť jasná, prehľadná a mala by obsahovať súbor krokov, ktoré Ukrajinu po skončení vojny do Aliancie v dohľadnom čase dovedú,“ povedal s tým, že vojensky je na to Ukrajina pripravená oveľa lepšie, než bolo napríklad pri svojom vstupe Česko.

„Chceme dosiahnuť to, aby došlo k podstatnému, hmatateľnému a veľmi praktickému rozšíreniu podpory Ukrajiny vrátane spustenia viacročného plánu, ktorý by sa sústredil na modernizáciu ukrajinských ozbrojených síl, ktoré v tomto smere robia obrovské pokroky,“ povedal Povejšil.

Okrem toho chce Praha presadzovať maximálnu dlhodobú podporu Ukrajiny tak, aby sa vyrovnala s dôsledkami vojny, nech už skončí kedykoľvek a akokoľvek, dodal Povejšil.

 

 

Článok bol publikovaný 20/06/2023 na EURACTIV.sk