Japan has been considering inviting a liaison office of the Alliance since the Russian invasion of Ukraine. The office would be the first of its kind in Asia.


 Japonsko o pozvaní styčnej kancelárie Aliancie uvažuje od ruskej invázie na Ukrajinu. Kancelária by bola prvou svojho druhu v Ázii.

Japonsko v súčasnosti spolupracuje so Severoatlantickou alianciou na tom, aby obranná organizácia mohla v Tokiu otvoriť prvú styčnú kanceláriu, a to čo najskôr, oznámil japonský veľvyslanec v Spojených štátoch Kodži Tomita ešte v utorok (9. mája). Informovala o tom agentúra Reuters.

Jošimasa Hajaši, japonský šéf diplomacie, v rozhovore pre CNN však potvrdil, že rozhovory ešte neboli finalizované.

„Dôvod, prečo o tom diskutujeme, je ten, že od agresie Ruska na Ukrajinu sa svet stal nestabilnejším,“ povedal. Udalosti vo východnej Európe podľa neho nie sú len regionálnym problémom, ale „priamo ovplyvňujú aj situáciu v Tichomorí“.

Styčná kancelária by mala uľahčiť konzultácie s partnermi NATO v regióne vrátane Južnej Kórey, Austrálie či Nového Zélandu. Podobné kancelárie už Aliancia má na Ukrajine či v Rakúsku.

Od 19. do 21. mája sa bude v japonskej Hirošime konať aj summit siedmich najväčších ekonomík sveta, G7. Podľa Tomita bude na ňom skupina hľadať zosúladenie prístupu k Číne.

 

Článok bol publikovaný 11/05/2023 na EURACTIV.sk