Jens Stoltenberg sa s tureckým prezidentom stretol naposledy 4. júna v Ankare. [EPA-EFE/Kenzo Tribouillard/POOL]

According to the re-elected Turkish president, Stockholm still has not done enough to keep its promises on anti-terrorism measures. Certainly do not expect positive news in Vilnius, he told the journalists.


Podľa staronového tureckého prezidenta Štokholm stále neurobil dosť pre to, aby svoje sľuby o protiteroristických opatreniach dodržal. Vo Vilniuse rozhodne nečakajte pozitívne správy, povedal novinárom.

Oslavy spojené s pristúpením Švédska do NATO sa na júlovom summite Aliancie pravdepodobne neuskutočnia. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan totiž aj po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom potvrdil, že jeho krajina svoje veto nestiahne.

Dôvodom sú podľa neho pretrvávajúce problémy v antiteroristickej agende Štokholmu. Tá síce nedávno v parlamente schválila niekoľko zmien vrátane dodatku v ústave, no prax podľa Turecka stále nie je zaručená. Príkladom, na ktorý upozornil aj prezident, sú nedávne demonštrácie organizácie PKK, ktorú Turecko, ale aj EÚ či Spojené štáty považujú za teroristickú.

Erdoğan novinárom, ktorí ho sprevádzali na jeho prvej zahraničnej ceste po májovom znovuzvolení do Azerbajdžanu, začiatkom tohto týždňa povedal, že v čase, keď sa ho generálny tajomník NATO snažil presvedčiť, aby Švédku ustúpil, v uliciach Štokholmu dostali na demonštráciu povolenie „teroristi“. Stoltenberg sa s Erdoğanom stretol v Ankare ešte v nedeľu 4. júna.

„Aj preto nemôžeme k tejto práci pristupovať pozitívne,“ povedal.

Práve dnes (14. júna) sa v Ankare konajú ďalšie zo série trialógov medzi Tureckom, Švédskom a predstaviteľmi NATO. Poradca tureckého prezidenta Akif Çağatay Kılıç, ktorý tureckú delegáciu vedie, však Západu nenesie dobré správy.

„Kılıç im odovzdá túto správu: ‚Toto je názor nášho prezidenta, vo Vilniuse rozhodne nečakajte nič iné‘,“ uviedol na krátkom brífingu pre tureckých novinárov Erdoğan.

 

Článok bol publikovaný 14/06/2023 na EURACTIV.sk