2020 ELECTIONS | Nationalist party SNS does not consider Russia a security threat. KDH, OĽaNO and Za ľudí are the most sceptical towards Russia, with the coalition PS/Spolu and SaS on board in calling out Russia's aggressive style of politics.


VOĽBY 2020 | Rusko za hrozbu nepovažujú národniari. KDH, OĽaNO a Za ľudí sú voči Moskve najskeptickejší, no s jasným pomenovaním agresívnej politiky by nemali problém ani PS/Spolu a SaS.

Považujú slovenské strany Rusko za hrozbu? Ako veľmi by ich plány rozvoja armády boli v zhode s odporúčaniami NATO, pred ktorým si stále nedostatočne plníme vlastné záväzky? A ako by mala európska obranná spolupráca vyzerať v súvislosti s jej postavením voči Severoatlantickej aliancii? Relevantné politické strany odpovedali nasledovne:

003

obr 2 1

obr 1 1

EURACTIV.sk si dal za cieľ analyzovať postoje tých strán a hnutí, ktoré majú v posledných dvoch prieskumoch verejnej mienky od agentúr Fokus (zverejnených 26 januára 2020 a 16. januára 2020) a AKO (zverejnených 10. januára 2020 a 26. novembra 2019) volebné preferencie na úrovni aspoň päť percent a teda majú šancu na zastúpenie v Národnej rade SR. Portál pritom vychádzal z programov strán a hnutí, z pološtruktúrovaných rozhovorov s gestormi pre obranu a bezpečnosť v jednotlivých stranách a hnutiach, prípadne z emailovej komunikácie s nimi. Obmedzené množstvo informácií má EURACTIV.sk o postojoch strán Kotlebovci – ĽSNS a Smer-SD, ktorí do vzniku analýzy nezverejnili program, ani neodpovedali na otázky EURACTIV.sk. Celá analýza je k dispozícii tu.

 

Infografika bola publikovaná 21/2/2020 na Euractiv.sk