Muž v dezinformačnom videu tvrdí, že v Bulharsku prebehla cvičná mobilizácia. [EPA-EFE/Vassil Donev]

Bulgarians did not receive conscription orders, as the man in a fake video claims. The Bulgarian government has already explained the fake news. Meanwhile, the conscription order hoax also spread in Slovakia at the beginnig of this year.


Bulhari nedostávali povolávacie rozkazy, ako tvrdí muž v nepravdivom videu. Bulharská vláda už falošnú správu vysvetlila. Hoax o povolávacích rozkazoch sa pritom začiatkom roka šíril aj na Slovensku.

Tisíce používateľov sociálnych sietí zdieľali na prelome apríla a mája video o tom, že bulharskí muži začali dostávať povolávacie rozkazy.

Dokument, ktorý sa vo videu objaví, však nie je povolávací rozkaz. Ide o list, ktorý bulharské ozbrojené sily pravidelne zasielajú armádnym záložníkom za účelom aktualizácie vojenskej evidencie.

V približne dvojminútovom videu ukazuje muž dokument v bulharčine s tým, že ide o aktuálny bulharský povolávací rozkaz. Muž ďalej tvrdí, že v Bulharsku prebehla aj cvičná mobilizácia. Podľa neho sa Bulharsko pripravuje na priame zapojenie sa do vojny na Ukrajine.

Register záložníkov

Dokument vo videu však nie je povolávací rozkaz, ale list zaslaný armádnym úradom so sídlom v bulharskom hlavnom meste Sofia. Píše sa v ňom, že adresát sa má dostaviť na úrad 5. apríla 2023 o 17:00 a upozorňuje, že pokiaľ tak neurobí, vystavuje sa pokute.

Tlačové oddelenie bulharského ministerstva obrany pre agentúru AFP uviedlo, že nejde o povolávací rozkaz a nijako nesúvisí s cvičnou mobilizáciou či s vojnou na Ukrajine.

List je podľa ministerstva súčasťou vedenia databázy záložného personálu vo vojenskej evidencii. Záložníci sú pritom definovaní ako všetci občania, ktorí absolvovali základný vojenský výcvik.

Bývalý bulharský minister obrany a súčasný šéf Centra pre riadenie bezpečnosti so sídlom v Sofii Todor Tagarev tiež potvrdil, že list nie je povolávací rozkaz. Tí, ktorí takýto list dostanú, sa musia dostaviť osobne, čo armáde pomáha udržiavať prehľad o svojich záložných silách. Oznámenie podľa neho slúži iba na tento účel, nejde o príkaz na mobilizáciu.

Podľa zákona o zálohách ozbrojených síl Bulharskej republiky by záložníci dostali povolávací rozkaz iba v prípade mobilizácie, ku ktorej by zase došlo iba po vyhlásení stanného práva alebo vojnového stavu. Zákon o obrane a ozbrojených silách Bulharskej republiky zasa uvádza, že stanné právo a vojnový stav vyhlasuje Národné zhromaždenie alebo prezident republiky dekrétom, čo je stanovené v bulharskej ústave. K niečomu takému však k 24. máju 2023 nedošlo.

Slovenská inšpirácia?

Hoax o povolávacích rozkazoch sa šíril aj na Slovensku. V septembri minulého roka a opäť vo februári 2023 mali poštou prísť viacerým mužom do schránok falošné dokumenty, podpísané a opečiatkované príslušným okresným úradom.

Ministerstvo vnútra okamžite upozornil, že ide o hoax a žiadne povolávacie rozkazy sa z úrovne okresných úradov nedistribuujú.

Napriek tomu situácia eskalovala do takej miery, že viac ako 40-tisíc Slovákov poslalo začiatkom tohto roka miestnym úradom oznámenie, že v prípade mobilizácie nechcú bojovať so zbraňou.

Hoaxom o mobilizácii strašili politici aj konšpiračné portály. Polícia podľa portálu Aktuality.sk preveruje podozrenia zo šírenia poplašnej správy.

 

 

Článok bol publikovaný 25/05/2023 na EURACTIV.sk