Larva Alphitobius laevigatus [© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)]

According to the EDMO report, three themes dominate the disinformation scene in Europe: Russia's war against Ukraine, COVID and climate change. Recently, hoaxes about insect-based food have started to circulate.


Podľa správy EDMO dominujú dezinformačnej scéne v Európe tri témy: ruská vojna proti Ukrajine, COVID a klimatická zmena. V poslednom čase sa začali šíriť hoaxy týkajúce sa potravín vyrábaných z hmyzu.

EDMO (European Digital Media Observatory) spolupracuje so sieťou 26 organizácií špecializujúcich sa na tzv. fact-checking. Do januára tohto roka vydali spolu 1 180 článkov, v ktorých vyvracajú šíriace sa dezinformácie.

Od začiatku pozorovania dominuje dezinformáciám téma pandémie COVID-19. Vo februári minulého roka prudko vyskočili hoaxy súvisiace s ruskou agresiou voči Ukrajine, v lete vyskočila téma klimatickej zmeny.

Hlavné témy pokrývané fact-checking organizáciami v Európe [EDMO]

Začiatkom tohto roka sa začala častejšie objavovať nová téma. Európska únia v januári odsúhlasila produkty vyrábané z dvoch druhov hmyzu na ľudskú spotrebu. Spustilo to vlnu dezinformácií s troma hlavnými naratívmi:

  • EÚ chce nútiť občanov jesť hmyz aj tým, že bude skrytý v iných produktoch bez označenia.
  • Hmyz je jedovatý, prípadne nevhodný na ľudskú spotrebu.
  • Rozhodnutie súvisí so sankciami voči Rusku či s vojnou na Ukrajine.

Dezinformácie o škodlivosti hmyzu sa šírili aj na českom a slovenskom internete, upozorňuje Stredoeurópsky EDMO Hub (CEDMO). Často sa spomína chitín, ktorý človek nedokáže tráviť, no vyživuje rakovinu a iné choroby. Odborníci však zdôrazňujú, že je zdravotne neškodný. Nestráviteľnosť nie je zdravotným problémom, človek nevie spracovať ani celulózu.

Okrem toho, hoci využívanie hmyzu ako potraviny pre ľudí sa v EÚ iba rozbieha (povolené sú dva druhy: tzv. múčne červy a cvrčky domáce), v iných častiach sveta je normálne. Podľa organizácie OSN pre potraviny a poľnohospodárstvo je hmyz už dnes na jedálnom lístku minimálne dvoch miliárd ľudí.

 

Článok bol publikovaný 16/02/2023 na EURACTIV.sk