Due to a coup in the African country, European Union has halted its two training missions. Almost 700 soldiers, police officers and civil experts remain in the country for now. Five Slovak soldiers were expected to join the mission in July.


Pre prevrat v africkej krajine pozastavuje EÚ svoje dve tréningové misie. Takmer 700 vojakov, policajtov a civilných expertov ostáva nateraz v krajine. Ešte v júli do nej mali nastúpiť aj piati príslušníci slovenských ozbrojených síl.

Európska únia v stredu (26. augusta) pozastavila výcvik vojenských a policajných zložiek v Mali a svoje dve misie. Dôvodom prevrat v krajine, počas ktorého miestni vojaci prinútili prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu podať demisiu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa stanoviska EÚ nemôže výcvik vojakov a policajtov v krajine pokračovať, pretože vznikol s cieľom podporiť „legitímne národné orgány“.

Delegácia Združenia krajín západnej Afriky sa v ostatných dňoch snaží pomôcť krajine poskladať dočasnú vládu, čo by umožnilo pokračovanie misie EÚ v spolupráci s Organizáciou spojených národov.

Únia mala v Mali 600 vojakov

Európska vojenská misia Mali (EUTM Mali) vznikla v roku 2012 na podporu znovuzískania kontroly miestnej armády nad krajinou po tom, čo odtiaľ Francúzsko vyhnalo islamistických radikálov.

V roku 2014 schválila EÚ ďalšiu misiu, v rámci ktorej vyslala do krajiny expertov, ktorí školia miestne bezpečnostné sily, políciu, žandárov a národnú gardu. Vojaci a ďalší členovia misie doteraz podporovali odbornú prípravu miestnej armády v oblasti velenia a riadenia, logistiky, manažmentu ľudských zdrojov, medzinárodného humanitárneho práva, ochrany civilného obyvateľstva a ľudských práv. V susednej Nigérii a Burkine Faso bude výcvik pod vedením EÚ pokračovať.

Na misii sa zúčastňuje 22 krajín EÚ a ďalších šesť nečlenských krajín. Francúzsko, Nemecko a Belgicko sú vedúcimi krajinami misie. Rozpočet misie Rada EÚ naposledy v tomto roku navýšila na 133,7 milióna eur na mandát, ktorý má predĺžený do mája 2024.

V EUTM Mali pôsobí v súčasnosti viac než 600 vojakov z Európy. Velenie v misii prebral ešte v júni na šesť mesiacov český brigádny generál František Ridzák. Veliteľom sa tak v rovnakej misii stal už po druhý krát po tom, ako ho ešte v decembri vystriedal portugalský kolega.

Únia pozastavuje aj misiu na budovanie kapacít v krajine, EUCAP Sahel Mali, ktorá podobnú funkciu, ako EUTM Mali zabezpečuje pre bezpečnostné zložky. V krajine pôsobí od apríla 2014 a v súčasnosti koordinovala prácu 20 policajných dôstojníkov a 63 civilných expertov.

O situácii v Mali budú rokovať európski ministri obrany na dnešnom stretnutí v Berlíne. Podľa zdrojov z Bruselu by Únia chcela misie obnoviť hneď, ako to situácia dovolí. V súčasnosti sa hovorí o niekoľkých týždňoch. Celý personál oboch misií nateraz ostáva v krajine, a to v Bamaku a meste Koulikoro.

Odchod slovenských vojakov sa odkladá

Slovenský rezort obrany ešte v júni avizoval, že by do Mali chcel vyslať aj slovenskú posilu. Pôvodne sa plánovalo s vyslaním piatich dôstojníkov.

Na misiu mali nastúpiť už v júni, no pre koronakrízu sa termín posúval. Vzhľadom na situáciu v Mali bude preto ich odchod pravdepodobne opäť oddialený.

V Mali sa od začiatku júna pravidelne konali protesty, ktorých účastníci žiadali odstúpenie 75-ročného prezidenta. Opozícia Keitu obviňuje zo zastrašovania a kupovania hlasov počas aprílových parlamentných volieb, v ktorých jeho vláda získala väčšinu.

Európska únia v súvislosti s prevratom uviedla, že bude trvať na nových voľbách v primeranom časovom rámci.

 

Článok bol publikovaný 26/8/2020 na EURACTIV.sk.