Diskusie o väčšej úlohe EÚ v oblasti zdravotníctva narazia na ochotu členských štátov zdieľať kompetencie.

Citizens are sending radical demands to the European institutions. They want to add healthcare to the EU's competences and they want to see the same quality and access to treatment in all countries. But that would first require the states to give up their powers.


Občania posielajú do európskych inštitúcií radikálne požiadavky. Zdravotníctvo chcú pridať medzi kompetencie EÚ a vo všetkých štátoch chcú vidieť rovnako kvalitnú a dostupnú liečbu. To by sa ale štáty najskôr museli vzdať právomocí.

Zdravotníctvo sa rýchlo vyprofilovalo ako jedna z najkľúčovejších tém prebiehajúcich diskusií o reformách Európskej únie. V poslednom prieskume eurobarometra Slováci označili spoločnú zdravotnícku politiku za jednu z najužitočnejších tém pre budúcnosť Európy, hneď za porovnateľnou životnou úrovňou.

V duchu rovnocenného prístupu k zdravotnej starostlivosti sa nesú aj odporúčania občianskeho panelu Konferencie o budúcnosti Európy. V ňom 200 náhodne vybraných Európanov počas troch víkendov diskutovalo o tom, ako by mala vyzerať spolupráca európskych štátov v oblasti zdravotníctva.

Výsledkom je viacero ambicióznych odporúčaní, vrátane volania po tom, aby sa zdravotníctvo zaradilo medzi kompetencie európskych inštitúcií a aby bola liečba pre všetkých Európanov rovnako kvalitná a finančne dostupná.

„Nemožno to vylúčiť,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD, S&D), ktorá je členkou Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť (ENVI). Pozitívne skúsenosti s koordinovaným riešením pandémie a očakávania občanov podľa nej znamenajú, že je „momentálne všetko otvorené“.

Uznáva však, že praktická implementácia bude závisieť najmä od schopnosti členských štátov dohodnúť sa. A naplnenie radikálnych požiadaviek by vyžadovalo vzdanie sa kompetencií, čomu štáty naklonené nie sú.

Dobrý nápad v citlivej oblasti

O rovnosti v liečbe hovorí priamo odporúčanie číslo 40 občianskeho panelu. To obsahuje aj konkrétny návrh, ako by ju mohli členské štáty dosiahnuť.

„Odporúčame, aby Európska únia zabezpečila v celej EÚ rovnakú kvalitu poskytovanej liečby a spravodlivé náklady na liečbu na miestnej úrovni,“ píše sa vo výslednom dokumente.

V praxi si to Európania predstavujú tak, že by Európska agentúra pre lieky (EMA), známa v posledných rokoch najmä schvaľovaním očkovacích látok, získala právomoc rokovať o cenách liekov. Mohla by tak dosiahnuť lepšie ceny, než keby štáty vyjednávali samostatne. Prípadne by táto úloha mohla pripadnúť novej agentúre.

Takýto krok by podporil aj Peter Visolajský, predseda slovenského Lekárskeho odborového združenia. „Silnejšie postavenie EMA vo vyjednávaní cien je dobrý nápad a pomohlo by to ušetriť Európe značné financie a znížiť korupciu. V konečnom dôsledku by to významne pomohlo európskym pacientom,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko Visolajský.

Odporúčanie považuje za relevantné aj český europoslanec Stanislav Polčák (EPP), ktorý je tiež členom ENVI výboru.

„Osobne to podporujem,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko Polčák. Možnosť centrálne zadávať verejné zákazky by podľa neho minimalizovala aj riziko vzniku farmaceutických monopolov.

Kompetencie Európskej liekovej agentúry sa pritom naozaj idú rozširovať, ale odlišným spôsobom. V rámci plánu „Európskej zdravotnej únie“ získa EMA úlohu sledovať, či majú štáty dostatok kľúčových liekov a zdravotníckych pomôcok, vyvíjať lieky na riešenie mimoriadnych situácií a organizovať odborné panely, ktoré budú hodnotiť „vysokorizikové“ zdravotnícke pomôcky.

Je teda jasné, že tieto plány vychádzajú najmä z pandemických skúseností a mimo kríz toho veľa nezmenia.

„Cenotvorba liekov spadá do národných kompetencií. Je to citlivá oblasť, ktorej sa členské štáty nebudú chcieť vzdať,“ hovorí pre EURACTIV Slovensko Mária Brozmanová zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli, kde má na starosti zdravotnícku politiku.

Slovensko podporuje to, na čom sa už pracuje

Ktoré odporúčania občanov v rámci konferencie sa teda dočkajú realizácie? Napríklad tie, ktoré už sú v legislatívnom procese. V rámci konferencie totiž občanov nikto neupozorňoval na to, či sa už na ich odporúčaniach pracuje.

Polčák upozorňuje napríklad na odporúčanie číslo 41. To volá po vytvorení európskej zdravotníckej databázy, v ktorej by boli k dispozícii lekárske záznamy pacientov. Keďže sa na ňom už pracuje, má podľa Polčáka aj najväčšiu šancu prejsť.

Z obdobných dôvodov ho za reálne považuje aj Brozmanová. V druhom štvrťroku tohto roka má eurokomisia predstaviť legislatívny návrh o Európskom priestore pre údaje týkajúce sa zdravia. „Pri tejto téme bude rezonovať adekvátna ochrana osobných lekárskych údajov,“ myslí si Brozmanová.

Aj slovenský rezort zdravotníctva sa najviac prikláňa k odporúčaniam, ktoré nevyžadujú zmenu zmlúv a je na nich aspoň základná úroveň zhody.

Rezort zdravotníctva odkazuje, že plánuje podporiť zlepšenie digitalizácie zavedením „moderného informačného systému, ktorý zabezpečí hlavne vysoký stupeň robotizácie a automatizácie administratívnych a kontrolných procesov“.

Bezplatní zubári nie, spoločný výskum áno

Za nerealistické považuje Brozmanová aj odporúčanie číslo 48, ktoré volá po bezplatných službách zubárov pre mladých ľudí a tých s nízkymi príjmami. Do roku 2040 by Európania chceli vidieť zdarma zubárov pre všetkých.

„Platby, cenotvorba a preplácanie sú oblasti naviazané na rozpočty členských štátov, preto spoločný postup na úrovni EÚ v tejto oblasti nie je príliš reálny,“ myslí si Brozmanová.

Toto odporúčanie sa nedostalo ani do zoznamu iniciatív, ktoré sú zaujímavé pre slovenský rezort. Ministerstvo sa chystá ešte podporiť väčšiu spoluprácu v oblasti výskumu. Tento návrh sa tiež dostal do občianskych odporúčaní a koordinovanie vývoja nových liečiv by tiež malo byť jednou z nových kompetencií EMA, o ktorých momentálne prebiehajú rokovania európskych inštitúcií.

Odporúčania Európanov majú teda zatiaľ najväčšiu šancu stať sa realitou v oblastiach, kde sa zhodujú s už existujúcimi snahami o silnejšiu spoluprácu počas zdravotníckych kríz.

Od dosiahnutia porovnateľnej úrovne v kvalite a dostupnosti zdravotníctva, po čom volajú Európania, ale bude mať ohlásená Európska zdravotná únia ďaleko.


Článok bol publikovaný 8/2/2022 na EURACTIV.sk