Talianska premiérka presadzuje väzenie pre páry, ktoré založia rodinu pomocou náhradného materstva v zahraničí. [EPA-EFE/ANDREA FASANI]

Italians will face two years imprisonment for starting a family through surrogacy abroad, Spanish Vox party has allied itself with the moderate right and they have banned rainbow flags on public buildings in the regions. The far right can attack minority rights even in the countries that already legally recognise same-sex couples.


Talianom budú za založenie rodiny cez náhradné materstvo v zahraničí hroziť dva roky väzenia, španielska strana Vox sa spojila s umiernenou pravicou a v regiónoch zakázali dúhové vlajky na verejných budovách. Krajná pravica dokáže útočiť na menšinové práva aj v krajinách, ktoré už páry rovnakého pohlavia právne uznávajú. 

Keď sa Giorgia Meloni z krajne pravicovej strany Bratia Talianska stala premiérkou, sľúbila, že nebude obmedzovať dúhové ani reprodukčné práva. Teraz však jej vláda pretláča návrh zákona, ktorý podľa LGBTI+ komunity ešte viac sťaží životy dúhovým rodinám.

Náhradné materstvo bolo v krajine ilegálne už od roku 2004. Ak však návrh zákona prejde, bude zakázané aj využitie tejto služby v inej krajine, kde je legálne. Párom za to môže hroziť aj väzenie.

V Španielsku, ktoré v lete čakajú predčasné voľby, sa tiež aktivizuje krajne pravicová strana Vox. V regionálnych voľbách sa spojila so stredopravou stranou a spolu zakázali na úradné budovy vyvesovať dúhové vlajky. Túto spoluprácu môžu po lete rozšíriť do celej krajiny.

Estónsko sa pritom minulý týždeň stalo prvou postsovietskou krajinou, ktorá prijala manželstvo aj pre páry rovnakého pohlavia. O rovnakej možnosti bude v lete rokovať aj Česko.

Španielsko pritom dúhové manželstvá má už od roku 2005, Taliansko má aspoň registrované partnerstvá. Tieto prípady ukazujú, že aj po zisku niektorých občianskych práv boj za rovnosť LGBTI+ komunít nekončí.

Najprísnejší zákon na svete

Náhradné materstvo (po anglicky surrogacy) je forma rodičovstva, v ktorej náhradná matka vynosí dieťa inému páru. Môžu byť pritom použité spermie alebo vajíčka aj od iných darcov. Túto možnosť využívajú páry rovnakého pohlavia, ale aj heterosexuálne páry, v ktorých by napríklad žena nemohla dieťa donosiť.

V Európskej únii je zakázané náhradné materstvo za finančnú odmenu, aj keď v Spojených štátoch to možné je. Niektoré krajiny, ako napríklad Taliansko a nedávno aj Španielsko, zakázali v krajine aj takzvané dobročinné náhradné materstvo, keď matka vynosí dieťa bez nároku na odmenu.

Talianske páry, ktoré chceli túto možnosť využiť, tak doteraz cestovali do krajín, kde to ilegálne nie je. Pre cudzincov je táto možnosť otvorená najmä v Spojených štátoch a Kanade. Po novom sa im však uzatvára aj táto možnosť, keďže Taliansko chce z tejto praxe urobiť zločin trestaný až dvomi rokmi väzenia a pokutou milión eur. Podľa portálu Bloomberg by bol taliansky zákon najprísnejší na svete.

Dúhové rodiny sa obávajú

Prezidentka talianskej organizácie Dúhové rodiny Alessia Crocini uviedla, že 90 percent Talianov, ktorí sa rozhodnú pre náhradné materstvo, sú heterosexuálne páry. Upozornila však, že tieto páry majú možnosť toto rozhodnutie zatajiť, čo by pri homosexuálnych rodinách bolo zložitejšie. Aj umelé oplodnenie je v krajine legálne iba pre manželské páry opačného pohlavia. Návrh teda podľa nej de facto dopadne najviac na dúhové rodiny.

Aj keď talianski autori zákona tvrdia, že zákon nebude platiť retroaktívne, text je v tomto ohľade vágny. Talianske dúhové rodiny sa teda obávajú trestného stíhania a útokov na svoje rodiny. Tiež upozorňujú, že zákon by zhoršil ich akceptáciu v spoločnosti. Legislatívny proces s obavami sledujú aj páry, ktoré sú práve v procese zakladania rodiny s pomocou náhradného materstva.

Taliansko tiež v januári prijalo zákon, podľa ktorého matriky nemôžu automaticky na rodné listy zapisovať oboch rodičov rovnakého pohlavia. Rodičovské práva získajú až po zdĺhavom adopčnom procese, čo však Európsky súd pre ľudské práva neoznačil za diskrimináciu.

Úrady bez dúhových vlajok

Španielsko pod ľavicovou vládou Pedra Sáncheza v úvode roka zaviedla menštruačné voľno, bezplatné hygienické pomôcky a tiež určenie rodu podľa vlastnej identifikácie, čo uľahčilo životy transrodovým ľuďom.

V regionálnych voľbách však uspela krajne pravicová strana Vox a premiér preto na leto zvolal predčasné voľby. V tých avizuje Vox spoluprácu s veľkou pravicovou Ľudovou stranou. To potvrdzuje trend zbližovania pravicových politikov združených v Strane európskych ľudovcov (EPP) s krajne pravicovými kolegami. O spoluprácu s talianskou premiérkou Meloni sa uchádza aj šéf EPP Manfred Weber.

Po víťazstve Vox v regiónoch netrvalo dlho a v jednej z dedín vo Valencii sa spolu so stredopravou Ľudovou stranou dohodli na zákaze dúhových vlajok na verejných budovách. Z legislatívy proti rodovo podmienenému násiliu má tiež vypadnúť zmienka o rode. Vývoj sa teda podobá poľským dedinám, ktoré sa označili za zóny bez LGBT, od čoho upustili až po zastavení platieb z eurofondov.

Zbližovanie strednej a krajnej pravice

Kampaň strany Vox obsahuje aj veľké billboardy, kde sa do koša hádžu vlajky LGBTI+, feministických a katalánskych hnutí. Nie všetci predstavitelia Ľudovej strany sú za spoluprácu so stranou Vox, predvolebné prieskumy však ukazujú, že takáto aliancia by po voľbách 23. júla mohla získať väčšinu miest v španielskom parlamente.

Napriek tomu, že ide o krajiny, ktoré už majú v právnych systémoch uznanie párov rovnakého pohlavia, posledný vývoj dokazuje, že boj za práva LGBTI+ komunít pri tom nekončí. Krajná pravica tiež po vstupe do veľkej politiky a spolupráci s umiernenými pravicovými stranami nestráca apetít po útokoch na menšiny. Súčasný španielsky premiér tiež upozorňuje, že ešte nebezpečnejšie než politici krajnej pravice sú tí zo stredopravých strán, ktoré ich argumenty prevezmú.

Článok vznikol v spolupráci s

 

Článok bol publikovaný 27/06/2023 na EURACTIV.sk