Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na stretnutí s bývalým japonským premiérom Shinzom Abem v roku 2017. [EPA-EFE/Kazuhiro Nogi/ POOL]

For the first time in history, a Japanese prime minister is likely to attend the NATO summit scheduled for the end of June in Madrid. This is Tokyo's response to the heightened security concerns of the Japanese population about both Russia and China.


Na summit NATO, naplánovaný na koniec júna v Madride, pravdepodobne príde prvýkrát v histórii aj japonský premiér. Tokio tak reaguje na zvýšené bezpečnostné obavy japonského obyvateľstva z Ruska aj Číny.

Japonsko a Severoatlantická aliancia prehĺbia vojenskú spoluprácu a zintenzívnia spoločné cvičenia v reakcii na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Európe a Ázii, ktorá súvisí s vojenským konfliktom na Ukrajine. V utorok (7. júna) to oznámil japonský minister obrany Nobuo Kiši po stretnutí s predsedom vojenského výboru NATO admirálom Robom Bauerom.

„Bezpečnosť Európy a Ázie je úzko prepojená, hlavne v súčasnosti, keď medzinárodné spoločenstvo čelí vážnym výzvam,” povedal Kiši.

Japonské námorníctvo sa v týchto chvíľach zúčastňuje na námorných cvičeniach NATO v Stredozemnom mori, pripomína agentúra AP.

Predseda vojenského výboru NATO počas návštevy ocenil angažovanosť Tokia pri riešení „spoločných bezpečnostných výziev”.

V nedávnom prieskume spravodajskej agentúry Sankei Shimbun–Fuji sa až 83,1 percenta opýtaných Japoncov vyjadrilo, že podporujú otvorenie diskusie o tom, že by na japonskom území boli rozmiestnené americké jadrové zbrane. Nálada medzi obyvateľstvom sa zásadne mení, čo analytici vysvetľujú ako jasnú reakciu na zvyšovanie bezpečnostného rizika v regióne, a to v súvislosti s aktivitami Ruska aj Číny. Reaguje na ňu preto aj politická elita.

Japonsko v reakcii na rastúci vplyv ázijských veľmocí navyšuje svoje vojenské kapacity a zintenzívňuje spoluprácu so Spojenými štátmi, európskymi partnermi a tiež krajinami v indicko-tichomorskej oblasti.

Prvý v histórii

Predstavitelia Severoatlantickej aliancie pozvali japonského premiéra Fumia Kišidu na júnový summit NATO. Ak toto pozvanie prijme, stane sa prvým japonským lídrom, ktorý sa zúčastní na summite Aliancie.

Summit NATO, ktorý sa bude konať 29. a 30. júna v Madride, má okrem reflexie ruskej agresie na Ukrajine prijať aj dlho očakávaný a najdôležitejší strategický dokument organizácie, takzvaný Strategický koncept.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa Japonsko rýchlo pridalo k EÚ a Spojeným štátom pri zavádzaní sankcií voči Rusku. Krajina sa rovnako angažuje v poskytovaní podpory pre Ukrajinu.

Tokio tvrdí, že rusko-ukrajinský konflikt nezasahuje iba Európu, ale môže tiež povzbudiť Čínu v agresívnom správaní sa v indicko-tichomorskej oblasti.

Medzi Pekingom a Tokiom sú dnes problémové otázky okolo neobývaných ostrovov Senkaku (ktoré Čína nazýva Diaoyu) vo Východočínskom mori. Tie síce spravuje Japonsko, no Čína si na ne nárokuje od 70. rokov minulého storočia. EÚ sa ku konfliktu zatiaľ stavia neutrálne.

 

Článok bol publikovaný 7/6/2022 na EURACTIV.sk