Kared Donfried, námestníčka ministra pre európske a eurázijské záležitosti [Zdroj: www.state.gov]

The unprovoked Russian attack on Ukraine has changed the perception of the situation in every NATO member country, says Karen Donfried. Despite some divergent views, today we see an extremely high level of unity and coherence in the Alliance.


 

Nevyprovokovaný ruský útok na Ukrajinu zmenil vnímanie situácie v každej členskej krajine NATO, tvrdí Karen Donfried. Napriek niektorým rozdielnym názorom dnes vidíme mimoriadne vysokú úroveň jednoty a koherentnosti Aliancie.

Karen Donfried je námestníčkou ministra Spojených štátov amerických pre európske a eurázijské záležitosti. Pred súčasným postom bola prezidentkou organizácie German Marshall Fund (GMF) of the United States.

Spojené štáty ohlásili v Madride posilňovanie vojenskej prítomnosti v Európe. Znamená to, že budú musieť prehodnotiť plány na rozšírenú prítomnosť v indicko-pacifickej oblasti?

Nemyslím si, že sa bezpečnosť v Európe a bezpečnosť v indicko-pacifickej oblasti navzájom vylučujú. Jedným z najzaujímavejších aspektov summitu NATO v Madride bolo, že sa na ňom nezišlo len tridsať spojencov, ale po prvýkrát sa zúčastnili aj štyria lídri z ázijsko-pacifického regiónu. Nie že by NATO šlo do indicko-pacifického regiónu, no Čína mnohými spôsobmi prichádza do Európy: prostredníctvom stratégie Jeden pás – jedna cesta, kupovaním strategickej infraštruktúry v Európe. Pre NATO je dôležité mať celkový obraz o situácii. Preto bolo veľmi dobré, že sme v Madride mali aj týchto štyroch lídrov. Pomáhajú nám lepšie pochopiť výzvy, ktoré pred nás Čína kladie. Pokiaľ ide o ďalšie spomínané výsledky, kľúčové je posilnenie síl. Kapacity zvyšujú Spojené štáty americké, no robia to aj ďalší spojenci. Jedným z výsledkov posledných mesiacov je umiestnenie bojových skupín do krajín Aliancie vrátane Slovenska. Vítame vašu ochotu hosťovať obranné kapacity NATO, ktoré sú odpoveďou na zmeny v bezpečnostnom prostredí vyvolané nevyprovokovaným ruským útokom na Ukrajinu. Aliancia sa dohodla aj na pozvaní Fínska a Švédska za členov, čo tiež posilní našu bezpečnosť. Ďalšie dôležité rozhodnutia sa týkajú Strategického konceptu.

Má posilnenie vojenskej angažovanosti USA v Európe aj vnútropolitickú podporu? Akú úlohu hrá ochota európskych spojencov zvyšovať vlastné obranné kapacity?

Za posledných niekoľko mesiacov, no mimoriadne silne na summite v Madride, sme boli svedkami nesmierne vysokej úrovni jednoty a koherentnosti NATO. Počas svojho života som niečo také nezažila. Nevyprovokovaný ruský útok na Ukrajinu 24. februára bezpochyby zmenil vnímanie situácie v každej členskej krajine NATO. Záväzok pomoci Ukrajine a posilnenia severovýchodného a severojužného krídla NATO je pevný. V Spojených štátoch amerických je to záväzok podporovaný oboma politickými stranami. O tom nepochybujem. Spomenuli ste tiež prísľuby vyšších obranných výdavkov. Príkladom sú mnohé krajiny, no vezmime si Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou Európy. Je veľmi dôležité, že víkend po 24. februári sme videli kancelára Scholza ako nielen podporil vytvorenie špeciálneho fondu na obranné výdavky, ale zaviazal sa na obranu vyčleniť viac ako dve percentá HDP. K tomuto sľubu sa spojenci v NATO opäť prihlásili na summite. Tieto rozhodnutia a podporu preto považujem za udržateľné.

Hovoríte o solidarite, no niektoré členské krajiny NATO majú odlišné názory na vojnu na Ukrajine, napríklad Turecko, do istej miery Maďarsko. Oslabuje to jednotu NATO? A čo je ešte dôležitejšie, oslabuje to akcieschopnosť Aliancie pri prípadnom útoku na jedného z členov?

Názor Spojených štátov amerických je, že všetci spojenci nás robia silnejšími. Základom NATO je, že sme suverénnymi, nezávislými krajinami. Máme trochu rozdielne názory. No sila Aliancie je práve v tom, čo ste videli v Madride: tých tridsať krajín sa spojí, každá so svojou nezávislosťou, suverenitou, a dohodne sa na kompromise v celom zozname dôležitých rozhodnutí. Od Strategického konceptu, po vyslanie síl. Od pozvania Fínska a Švédska, po účasť štyroch ázijsko-pacifických krajín. Myslím, že v tej rôznorodosti je sila. Áno, niekedy je to ťažšie, nie vždy všetci spolu súhlasia, no nakoniec to vyriešime. To, že dokážeme rešpektovať názory a súčasne dosiahnuť konsenzus v kritických otázkach, nás robí silnejšími.

Slovensko nie je medzi krajinami, v ktorých by mala byť posilnená vojenská prítomnosť. Rozhodovali ste sa podľa toho, či má krajina spoločnú hranicu s Ruskom alebo boli v hre aj iné faktory?

O posilnenej prítomnosti na východnom krídle by som nepremýšľala v kontexte krajín. Toto je záväzok NATO. Prezident Biden to povedal jednoznačne: článok 5 sa týka každého centimetra územia NATO. Posilnenie prítomnosti Aliancie na východnom krídle je silným signálom Rusku. Pokiaľ ide o Slovensko, to je cenným spojencom, partnerom, priateľom. Mala som tú česť zúčastniť sa na návšteve našej Prvej dámy na Slovensku. Jej hlavnou témou boli utečenci z Ukrajiny. A to je len jeden príklad nedoceniteľnej roly Slovenska v našej spoločnej podpore Ukrajiny. Bolo veľmi dojemné vidieť, ako ste utečencom otvorili dvere. Ukrajine dávate aj dôležitú bezpečnostnú podporu, pomáhate mnohými spôsobmi. Podľa Spojených štátov boxujete výrazne nad svojou váhovou kategóriou a ukazujete silu spojenectva – vlastným občanom, ale aj Spojeným štátom.

 

Článok bol publikovaný 11/7/2022 na EURACTIV.sk