The changes in the French military presence come after the May military coup in Mali. It is not yet clear whether the European training mission, which also includes Slovak soldiers, will be affected.


Zmeny vo francúzskej vojenskej prítomnosti prichádzajú po májovom vojenskom prevrate v Mali. Či sa dotknú aj európskej tréningovej misie, v ktorej pôsobia aj slovenskí vojaci, zatiaľ nie je jasné.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok (10. júna) oznámil zásadnú reorganizáciu v oblasti francúzskej vojenskej prítomnosti v krajinách Sahelu a pripomenul aj možnosť prudkého zníženia počtu vojakov v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

Francúzsko minulý týždeň oznámilo, že prestane dočasne spolupracovať s malijskými ozbrojenými silami na spoločných operáciách dovtedy, kým nedostane „záruky“, že sa do vlády tejto africkej krajiny vrátia civilisti.

Francúzske ministerstvo obrany takto reagovalo na vojenský prevrat v Mali z 24. mája.

V Mali vedie svoju tréningovú misiu aj EÚ. Slovensko do nej minulý rok vyslalo štyroch vojakov. Či sa zmeny, ktoré ohlásilo Francúzsko, dotknú aj týchto aktivít, zatiaľ nie je jasné.

Macron upozornil, že Francúzsko svojich vojakov stiahne v prípade, ak sa Mali obráti k radikálnej islamizácii, pripomína DPA.

Vzbúrení vojaci v Mali v máji zadržali dočasného prezidenta Bah N’Dawa a dočasného premiéra Moctara Ouanu, čím vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva vrátane Organizácie Spojených národov a Európskej únie.

Francúzsko má v regióne Sahelu približne 5 100 vojakov v rámci operácie Barkhane, ktorú vykonáva v piatich krajinách Sahelu – v Burkine Faso, Čade, Mali, Mauritánii a Nigeri.

Misiu s ústredím v Čade spustili po tom, ako Francúzsko v roku 2013 zasiahlo s cieľom zastaviť postup extrémistov v Mali. V súčasnosti v nej pôsobia aj Estónci, Švédi a Česi.

Slovenskí vojaci v Mali

Okrem protipovstaleckej operácie Barkhane, ktorú vedie francúzska armáda proti islamistickým skupinám, pôsobí v regióne aj európska tréningová misia. EUTM Mali má 1 077 vojakov z 25 krajín, pričom tri z nich nie sú členmi EÚ (Gruzínsko, Moldavsko a Čierna Hora).

Misia v Mali, s pôsobnosťou na území štátov skupiny G5 Sahel, teda pätice afrických krajín, kde operuje aj Barkhane, pôsobí v krajine na žiadosť miestnej vlády od roku 2013.

Slovenskí vojaci, ktorí na misiu nastúpili koncom minulého roka, cvičia miestnych vojakov a radia armáde. V EUTM Mali už slovenské ozbrojené sily pôsobili aj v minulosti, a to od roku 2015.

Napriek súčasnej komplikovanej situácii v Mali uisťuje veliteľ misie, že situácia je pod kontrolou: „Mojim kolegom v službe sa darí,“ uviedol 2. júna v liste rodinám vojenských príslušníkov, ktorí v Mali pôsobia, brigádny generál Luis Garcia Herreiz.

Okrem francúzskej a EÚ misie pôsobí v Mali aj ďalších 13 tisíc príslušníkov mierových síl OSN.

MOSR2021

 

Článok bol publikovaný 11/6/2021 na EURACTIV.sk