Countries have gained hundreds of millions of euros. The Slovak budget will receive more than €100 million for 5G frequencies, which is, however, €64 million less than in the competition for 4G frequencies. However, the auctions have court challenges in the neighbouring countries. Operators have complained of discriminatory practices or technical shortcomings.


Krajiny si prilepšili o stovky miliónov eur. Slovenský rozpočet získa za 5G frekvencie vyše 100 miliónov eur, čo je však o 64 miliónov menej, ako to bolo pri súťaži o 4G frekvencie. U susedov majú ale aukcie aj súdne dohry. Operátori sa sťažovali na diskriminačné praktiky, či technické nedostatky.

Európska komisia očakávala, že operátori v členských štátoch vydražia licencie pre 5G siete minimálne v jednom veľkom meste 27 štátov do konca roka 2020. Dnes je však jasné, že záväzok naplnený nebude. V čase, kedy Európu zaplavila prvá vlna pandémie, bolo v Únii vydražených len 20 percent vyčlenených frekvencií. Koronakríza plány ešte viac spomalila.

EÚ v prípravách na novú generáciu sietí navyše zaostáva aj za ostatnými veľmocami. Do roku 2025 by mali mať polovicu územia pokryté Čína, Spojené štáty, ale aj Japonsko a Južná Kórea. Únia by v rovnakom čase mala mať 5G dostupné len na 30 percentách územia.

Z krajín Vyšehradu rozdelilo operátorom frekvencie ako prvé Maďarsko. Podobne ako v Čechách však operátori nesúhlasili s podmienkami aukcií a obracali sa na súdy. Slovensko oznámilo výsledky svojej aukcie v pondelok (23. novembra). Poľská aukcia prebehne až v lete budúceho roka.

Okrem prerozdeľovania frekvencií sa v kontexte budovania novej generácie sietí rieši najvýraznejšie ich bezpečnosť. Telekomunikačný sektor na celom svete prechádza vlnou obrovských štandardizácií. Podľa zdrojov blízkych technologickým spoločnostiam to napomáha najmä operátorom, ktorí si môžu rôzne funkcie pre 5G zabezpečovať u rozličných dodávateľov.

Najväčšia obava pri zabezpečení 5G, okolo ktorej prebieha aj najintenzívnejšia debate, stojí na tzv. 5G Core (5GC). Ide o prvý, ale aj najdôležitejší bod v celej sieti, ktorý zároveň disponuje podrobnými informáciami o využití dát každého predplatiteľa. Do „jadra“ 5G sietí nechcú pustiť čínskych dodávateľov vlády z Poľska, Česka, ale ani Slovenska. Nasledujú najmä príklad Spojených štátov.

Slovensko získalo pri 4G väčší balík peňazí

Slovenský Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb začiatkom týždňa (23. novembra) oznámil, že sa mu podarilo ukončiť aukciu na prideľovanie frekvencií pre 5G siete. Slovenskí operátori v elektronickej aukcii súťažili o bloky na frekvenčných pásmach 700 MHz, a zostatkoch na pásmach 900 MHz a 1800 MHz.

Najzaujímavejšie časti pásiem získali traja najväčší slovenský operátori. Štvrtý operátor 4ka (SWAN Mobile) získala len malú časť (dve trojmegaherzové pásma) na frekvencii 1 800 Mhz. Štát zinkasoval dokopy 100,23 milióna eur, čo je takmer o 64 miliónov menej, ako to bolo pri aukcii pásiem pre 4G siete.

Slovenská aukcia tiež prešla problematickým obdobím. Operátori mali svoje ponuky predložiť do mája, pričom sa počítalo, že by frekvencie mohli využívať už od prvého júla. Aukciu však štát v júni zastavil. V tom čase už pritom disponoval s miliónovými zábezpekami, ktoré museli podľa pravidiel záujemcovia uhradiť pred samotnou aukciou.

Ani cez leto nebolo jasné, kedy sa súťaž znovu rozbehne. O dôvody zastavenia sa dokonca zaujímala aj Európska komisia. Skloňovali sa možnosti, že by za rozhodnutím mohla byť otázka bezpečnosti, odlišné predstavy novej vlády o nastavení multimilionovej súťaže, či dokonca záujem o vybudovanie novej inštitúcie, akéhosi štátneho operátora, ktorý by mohol siete budovať z verejných financií.

Súťaž sa napokon obnovila opäť na jeseň.

V súvislosti s technologickým zabezpečením 5G sietí na Slovensku, rozhodnutie zatiaľ ohlásili len Orange, ktorý využije služby spoločnosti Nokia a T-Mobile, ktorý nechá zabezpečenie na švédskom Ericssone.

Krajina však pristúpila k podpisu memoranda o bezpečnosti 5G sietí, ktoré inicioval Washington. Ide o právne nezáväznú a skôr symbolickú dohodu. Potvrdzuje však to, že krajina bude v konflikte o novej generácii sietí stáť primárne na strane Washingtonu.

Slováci v komerčnom testovaní zatiaľ vyskúšali 5G pripojenie v O2. Ďalší traja operátori sľubujú komerčnú prevádzku na budúci rok.

Súdne dohry v českej aukcii

Aj aukcie v Českej republike spoznali svojich víťazov v novembri. Frekvencie na pásmach 700 MHz a 3.4-3.6 GHz rozdelí päť spoločností, väčšinu však získali O2, T-Mobile a Vodafone. Ďalšie dve spoločnosti sa na aukcii zúčastnili, no ich ponuky neboli podľa regulátora dostatočné.

Časť spektier bola vysúťažená ešte v júli 2017, no operátori sa v súvislosti so snahou expandovať 5G siete spoliehali až na aukciu, ktorá prebehla v októbri tohto roka. O2, T-Mobile a Vodafone ešte pred jesennou aukciou spustili na používaných frekvenciách prvé komerčné skúšky 5G siete. Aukcia napokon vyniesla štátu viac ako 211 miliónov eur (5,6 miliardy českých korún).

Ani v Českej republike sa súťaž nezaobišla bez problémov. Aukciu, ktorej podmienky predstavila vláda v auguste, na súde postupne napádli všetci traja najväčší operátori. T-Mobile sa sťažoval na nedovolenú podporu, Vodafone hovoril rovnako o diskriminačných praktikách, O2 podala dokonca sťažnosť na Európsku komisiu. Problémom bolo najmä zvýhodňovanie prípadného štvrtého operátora zo strany štátu. Praha totiž ďalšiemu hráčovi na trhu, ktorý by mohol do súťaže vstúpiť, vyčlenila dva 10 megaherzové bloky na najatraktívnejšom, 700 MHz pásme. Kým v niektorých prípadoch už padli zamietavé rozhodnutia súdu, na iné sa stále čaká.

Českí operátori boli nespokojní aj s množstvom frekvencií, ktoré štát na budovanie 5G sietí vyčlenil. Kým Európska komisia odporúčala vyčleniť 80 až 100 MHz z pásiem, Česi vyčlenili len 60, čo bolo dokonca najmenej z celej EÚ.

Ani spoločnosti v Čechách ešte nevedia, či si do svojich budúcich 5G sietí vpustia čínsky Huawei. Známe je zatiaľ len prvé rozhodnutie operátora O2, ktorý sa podľa European 5G Observatory rozhodol využiť technológiu švédskej skupiny Ericsson. Operátor dokonca sľúbil z mobilnej prístupovej siete technológie Huawei úplne odstrániť.

Maďarské aukcie poznačil súdny spor

Trojica operátorov si v marcovej aukcii rozdelila frekvencie aj v Maďarsku. Telecom, Vodafone a Telenor získali 15 ročné licencie (s možnosťou predĺženia o ďalších päť rokov).

Aukciu však spochybňuje štvrtý maďarský operátor DIGI. Regulačný úrad ho totiž v septembri zo súťaže vylúčil, pričom operátor toto rozhodnutie napadol na súde. Maďarský metropolitný súd prednedávnom rozhodol, že regulátor pri vyradení DIGI nepochybil. Operátor sa teraz podľa portálu Broadbandt TV News obráti na najvyšší súd.

Víťazné spoločnosti, ktoré si rozdelili frekvencie na pásmach 700 MHz, 2100 MHz and 3600 MHz, získali užívacie práva spolu za 368 miliónov eur (128,49 miliárd forintov). Komerčne odskúšali 5G v Maďarsku zatiaľ len y Vodafone a Telekom.

Na rozdiel od Prahy, Bratislavy a Varšavy sa Budapešť zatiaľ nepridala k americkej iniciatíve, ktorá sa snaží obmedziť prístup čínskych technologických gigantov na transatlantický trh. Čínske spoločnosti majú práve v Maďarsku najväčšie šance prelomiť transatlantický trend 5G sietí bez systémov Huawei.

Poľský regulačný úrad ešte počas prvej vlny pandémie pozastavil aukciu o pásma pre nové 5G siete v krajine a len minulý týždeň (19. novembra) oznámil, kedy napokon prebehne. V Poľsku by sa o frekvencie na pásmach 3,4 až 3,8 GHz malo súťažiť až koncom augusta 2021.

Ministerstvo pre digitalizáciu ešte v septembri zverejnilo návrh zákona, ktorým sa otvára legálna cesta k vylúčeniu dodávateľov telekomunikačných zariadení, ktorí predstavujú potenciálnu hrozbu pre bezpečnosť národného kybernetického systému. Varšava má z Vyšehradu najbližšie k stratégii Washingtonu a očakáva sa, že miestni operátori Huawei na vlastný trh nevpustia. Číňania sa už dokonca pre podozrenie z diskriminácie ich spoločností obrátili v poľskom prípade aj na Európsku komisiu.

 

Článok bol publikovaný 25/11/2020 na EURACTIV.sk