The United States is gradually winning EU member states to its side, but so far only from Central and Eastern Europe and the Baltics. However, laws to shut Chinese tech giants out of Europe's 5G networks are also on the rise in Western Europe.


Spojené štáty postupne získavajú na svoju stranu členské štáty EÚ, no zatiaľ len zo strednej a východnej Európy a Pobaltia. Zákonov, ktoré čínske techgiganty odstavia od európskych 5G sietí, však pribúda aj v západnej Európe.

Už vyše roka sa Washington v oblasti výstavby 5G sietí snaží získať na svoju stranu a proti čínskym spoločnostiam aj krajiny EÚ. Mladší členovia Únie hovoria o tom, že Spojené štáty sú naďalej hlavným garantom ich bezpečnosti a voči Číne sa tak postupne ohradzujú. Napríklad vylučovaním jej spoločností zo súťaže o technologické dodávky. Západ Únie na čele s Nemeckom postupuje opatrnejšie, no čínske spoločnosti postupne okliešťuje rovnako.

Európska komisia ale naďalej „povzbudzuje“ medzinárodnú spoluprácu, a to s krajinami, ktoré majú v technologickej oblasti skúsenosti, vrátane Číny či Spojených štátov.

Slovensko má od minulého týždňa s Washingtonom tiež podpísanú dohodu o bezpečnosti 5G sietí, ktorá je však viac symbolická ako právne záväzná.

Washington inicioval bilaterálne dohody k bezpečnosti 5G sietí pred vyše rokom. S Rumunskom podpísali Spojené štáty vyhlásenie ešte v auguste, s Poľskom v septembri a o dva mesiace neskôr aj s Estónskom. V roku 2020 pokračoval Washington s rovnakými dohodami najprv s Lotyšskom vo februári, s Českom v máji, so Slovinskom v auguste, s Litvou v septembri a minulý týždeň (23. októbra) okrem Slovenska aj s Bulharskom.

Okrem európskych krajín sa rovnaká dohoda popísala v auguste aj s Taiwanom, ktorý Peking považuje za svoju provinciu. Washington má podporu aj v Londýne.

Vlády týchto krajín sa v nich, rovnako, ako tá slovenská, zaviazali preskúmať, či môžu byť dodávatelia 5G vystavení vplyvu zahraničnej vlády, či sú vo svojej podnikovej štruktúre transparentní, alebo či dodržiavajú práva duševného vlastníctva a etiku obchodu. Text jednotlivých dohôd je temer totožný.

https://twitter.com/CEIAS_eu/status/1321003297612963846

Korčok: Spojené štáty sú garantom bezpečnosti

Pri podpise dohody so Spojenými štátmi slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok zdôrazňoval, že ide o dokument, ktorý podpisoval „kvôli našej vlastnej bezpečnosti“.

Slovensko si podľa rezortu diplomacie musí uvedomiť, že „medzi spojencami, garantujúcimi našu obranu, majú kľúčové postavenie práve Spojené štáty“.

„Naše vzťahy prechádzajú vážnou skúškou, nesmieme sa vzďaľovať napriek tomu, že máme odlišné názory na viaceré otázky,“ uviedol slovenský šéf diplomacie Ivan Korčok. Podľa neho musia o téme obe strany „viac komunikovať a usilovať o spoločné riešenia“. Len tak z pohľadu Korčoka „udržíme postavenie Západu na globálnej scéne vo vzťahu k tým, ktorí ho chcú zásadne obrátiť vo svoj prospech“.

Dohoda, ktorú Slovensko a ďalšie krajiny podpísali so Spojenými štátmi, je nezáväzná. Potvrdzuje však to, že krajina, podobne ako ďalších sedem členských štátov Únie, bude v konflikte o novú generáciu sietí stáť primárne na strane Washingtonu.

„Americko-slovenské vzťahy sa budú naďalej upevňovať prostredníctvom nášho, vôbec prvého, Strategického dialógu,“ uviedol po návšteve Korčoka vo Washingtone šéf americkej diplomacie, Mike Pompeo.

Západná Európa sa pomaly pridáva

Pompeo s agendou „bezpečných 5G sietí“ cestoval po stredoeurópskych krajinách ešte v lete tohto roka, pričom pre portál POLITICO vtedy potvrdil, že zo strán vlád vníma omnoho viac ochoty na dialóg. V júli americký rezort diplomacie spustil aj takzvanú Iniciatívu čistej siete.

Špeciálnu úlohu, napriek omnoho otvorenejšej politike voči Číne, v nej zohrala Česká republika. Tamojšia vláda napríklad minulý rok v Prahe usporiadala iniciačnú konferenciu, ktorá vo všeobecnosti formovala aj prístup Únie k spoločnostiam ako Huawei či CTE.

Hoci sa krajiny strednej a východnej Európy zatiaľ postavili na stranu Spojených štátov, zvyšok, najmä západnej Európy je v téme ochrany 5G sietí pred možným čínskym vplyvom zdržanlivejší. Napriek tomu však krajiny prijímajú v ostatných mesiacoch legislatívy, ktoré čínske spoločnosti efektívne od možnosti budovania 5G sietí postupne odstavujú.

Francúzi už ohlásili, že operátori, ktorí plánujú nakúpiť technológie Huawei pre svoje 5G siete, si po roku 2028 nebudú môcť obnoviť svoje licencie.

Nemecko je zatiaľ pomalšie, no tvrdí, že legislatívu, ktorá čínsku spoločnosť vytlačí z ich 5G sietí nadobro, by mala uzrieť svetlo sveta v najbližších týždňoch. Konkrétne pôjde o zákon o IT bezpečnosti, ktorý však Huawei priamo za hrozbu neoznačí. Podľa zdrojov Financial Times by mal vytvoriť také byrokratické prekážky, ktoré čínske spoločnosti nebudú schopné prekonať. Dvojstupňový schvaľovací proces pre telekomunikačné zariadenia by mal zahŕňať kontrolu jednotlivých komponentov a zároveň „politicky zhodnotiť“ dôveryhodnosť výrobcu.

Angela Merkel sa vyhýbala okliešťovaniu pre dodávky čínskych spoločnosti v telekomunikáciách a namiesto toho hovorila, že Nemecko predstaví takú legislatívu, ktorá bude bezpečnosť svojich sietí a jej komponentov zabezpečovať diverzifikáciou dodávateľov. Jej strana CDU, podobne ako Sociálni demokrati, či dokonca Zelení, však žiadali zaujať voči spoločnosti Huawei omnoho striktnejší postoj.

Podľa nedávnej štúdie Inštitútu Tonyho Blaira pre globálne zmeny, po rozšírení pandémie vníma negatívne Čínu až 55 percent Francúzov a 46 percent Nemcov. Na porovnanie, v Spojených štátoch je to 54 percent a dokonca až 60 percent v Spojenom kráľovstve. Tvrdší prístup voči Číne sa teda môže stať objednávkou samotných obyvateľov.

Únia podporuje spoluprácu s Pekingom aj Washingtonom

Európska komisia zatiaľ „podporuje medzinárodnú spoluprácu, ktorá by mala viesť smerom ku globálnej interoperabilite, a to najmä prostredníctvom spoločnej štandardizácie a harmonizačného spektra“. Medzinárodnú spoluprácu „povzbudzuje“, a to najmä s krajinami, ktoré sú v tejto oblasti úspešné, „napríklad Brazília, Čína, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan a Spojené štáty“, píše eurokomisia v prehľade o tejto politike.

Eurokomisia zatiaľ podpísala Spoločné vyhlásenie o 5G s Brazíliou, Čínou, Japonskom a Južnou Kóreou. Spolupráca dobre funguje aj s Indiou a Spojenými štátmi a neformálna spolupráca pokračuje s Taiwanom, uvádza exekutíva EÚ.

Hoci sa v januári Únia zhodla na tom, že jednotlivé krajiny budú môcť obmedziť alebo vylúčiť vysoko rizikových dodávateľov 5G z hlavných častí ich telekomunikačných sietí, nešlo o úplný zákaz, o ktorý žiadali Američania.

Najmenšie reštrikcie proti komponentom čínskych značiek pre svoje 5G siete majú zatiaľ len Španieli, Portugalci, Maďari a Rakúšania.

Na rozmach dohôd európskych krajín a Spojených štátov amerických už reagovala aj čínska strana. V rozhovore pre CCTV označil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian postup Washingtonu za „modus operandi hackerského štátu“ a varoval pred tým, aby sa zo snahy „vyčistiť siete“ nestali skôr aktivity na vytvorenie „amerických sietí“.

„Veríme, že svet (…) odmietne hegemónne zasahovanie Spojených štátov do spolupráce v iných krajinách v oblasti 5G sietí a udrží spravodlivé, férové, otvorené a nediskriminačné obchodné prostredie,“ uviedol.

 

Článok bol publikovaný 26/10/2020 na EURACTIV.sk