The government has approved the extension of the EU's involvement in the IRINI naval mission, which mainly prevents smugglers off the coast of Libya. Eleven military police officers are to be added to the five soldiers from March.


Vláda schválila rozšírenie zapojenia do námornej misie EÚ IRINI, ktorá pri pobreží Líbye bráni najmä prevádzačom. Od marca majú k piatim vojakom pribudnúť ďalší jedenásti vojenskí policajti.

Vláda na svojom dnešnom (25. augusta) zasadnutí schválila rozšírenie zapojenia Slovenska vo vojenskej operácii EUNAVFOR MED IRINI.

Slovenskí vojaci pôsobia v tejto európskej námornej misii už od minulého roka. Po marcovom schválení nastúpilo do operácie od 1. novembra päť slovenských vojakov. Po dnešnom odobrení rozšírenia slovenského príspevku vyšle Bratislava do regiónu ďalších, najviac jedenásť príslušníkov vojenskej polície. V oblasti by mali pôsobiť od marca po dobu ďalších šiestich mesiacov.

Príslušníci európskych armád pôsobia v rámci misie IRINI pozdĺž východnej časti pobrežia Líbye v medzinárodných vodách. Ich hlavnou úlohou je podľa správy, predloženej vláde, „prispievať k vykonávaniu zbrojného embarga OSN voči Líbyi prostredníctvom vzdušných, satelitných a námorných prostriedkov“.

Vojaci preto nielen monitorujú, ale aj zastavujú a kontrolujú podozrivé lode v oblasti, ktoré by mohli pašovať ropu, ropné produkty, alebo dokonca obchodovať s ľuďmi. Operácia rovnako napomáha pri rozvoji kapacít a výcviku líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva.

Slovenskí vojaci a vojenskí policajti pôsobili v Stredomorí aj skôr. V misii Sophia, ktorá bola predchodkyňou súčasnej IRINI, malo Slovensko v rokoch 2017 a 2018 v dvoch rotáciách vojenských policajtov.

V novej misii sú momentálne zapojené dve fregaty a jedna vlajková loď, ktoré do oblasti vyslali Francúzsko, Grécko a Taliansko, ako aj sedem lietadiel z Nemecka, Grécka, Talianska, Francúzska, Poľska a Luxemburska. Jej rozpočet je 9,8 miliónov eur.

Celkovo sa na nej podieľa 24 krajín Európskej únie. Operačným strediskom je tak, ako aj pri misii Sophia, Rím.

 

Článok bol publikovaný 25/8/2021 na EURACTIV.sk