According to the latest Eurobarometer, the people of Slovakia consider the situation on the international scene to be the Union's biggest challenge. Less than half like the idea of enlarging the bloc. After Slovaks, no one in the EU has a more negative attitude towards the common migration policy.


Podľa posledného eurobarometra považujú obyvatelia Slovenska za najväčšiu výzvu Únie situáciu na medzinárodnej scéne. Menej ako polovici sa pozdáva idea rozširovania bloku. Negatívnejší postoj k spoločnej migračnej politike nemá v EÚ po Slovákoch už nikto.

Oblasť medzinárodných vzťahov je podľa Slovákov a Sloveniek najzávažnejšou výzvou, ktorej v súčasnosti čelí Európska únia. Vyplýva to z posledného prieskumu eurobarometra, ktorý vyšiel v júli a monitoroval spoločenské nálady naprieč blokom začiatkom júna. Myslí si to až 36 percent obyvateľov Slovenska, čo je po Malte, Estónsku, Litve a Dánsku najviac v EÚ.

Pred rokom za najrizikovejšie pre blok považovali Slováci infláciu a dodávky energií.

Z výziev, ktorým čelí priamo Slovensko, je podľa 57 percent Slovákov a Sloveniek problematický najmä nárast cien a inflácia. Pri tejto obave je pritom v Únii priemer 45 percent. Viac ako Slováci sa tejto výzvy obávajú len Estónci, Bulhari, Rakúšania a najviac Chorváti (69 percent). Najmenej sa vplyvu inflácie na svoju krajinu obávajú Švédi.

Z eurobarometra tiež vyplýva, že Slováci považujú spoločné zahraničnopolitické, bezpečnostné a obranné aktivity Únie skôr za pozitívne.

Prieskum organizovala Európska komisia naprieč Úniou a kandidátskymi krajinami na vstup. Na Slovensku sa pracovalo so vzorkou 1 001 respondentov pri osobných rozhovoroch.

Slabá podpora rozširovaniu

Až 64 percent obyvateľov Slovenska si podľa prieskumu myslí, že hlas Európskej únie vo svete sa počíta. Európsky priemer je pritom 67 percent obyvateľov. V silu hlasu Únie na medzinárodnej scéne veria najviac Švédi (86 percent), Portugalci (85 percent) a Holanďania (84 percent).

Spoločnú zahraničnú politiku Únie podporuje až 65 percent Slovákov a Sloveniek. Ide ale o výsledok pod európskym priemerom (70 percent), ktorý bolo navyše v lete minulého roka na úrovni 67 percent.

Pri spoločnej obrannej a bezpečnostnej politike je podpora medzi opýtanými Slovákmi na úrovni 70 percent, čo je však opäť podpriemer EÚ (77 percent). Pred rokom bola slovenská podpora rovnako vyššia, a to 79 percent.

Menej ako polovici opýtaných Slovákov a Sloveniek sa však pozdáva idea rozširovania bloku. 48 percent by bolo za rozširovanie Únie v najbližšom období, 41 percent by bolo proti. Väčšina Európanov (53 percent) by bola za.

V zahraničnopolitických témach sú Slováci na čele rebríčka v tom, že až 49 percent opýtaných nepodporuje spoločnú politiku EÚ v súvislosti s migráciou. 42 percent opýtaných ju podporuje. Európsky priemer je pritom opačný. 70 percent Európanov ju podporuje, približne 24 percent je proti.

Idea Európskeho politického spoločenstva sa Slovákom pozdáva

Mierne sa podľa eurobarometra polepšili čísla dôvery Slovákov v NATO. Kým začiatkom roka to bolo okolo 30 percent, v júni 2023 už 34 percent. Medzi krajinami EÚ však dôveruje Aliancii menej už len Bulharsko, Grécko a najmenej Cyprus (16 percent).

V júlovom eurobarometri sa objavil aj pohľad na novovznikajúce Európske politické spoločenstvo. Výskumníci ho pri otázke pre respondentov charakterizovali ako skupinu, ktorá „združuje lídrov európskeho kontinentu, či už z členských štátov EÚ, alebo z iných európskych krajín“, keďže povedomie o jeho existencii môže byť ešte nízke. Až 66 percentám Európanov sa idea pozdáva, medzi Slovákmi by za ňu bolo 62 percent opýtaných, čo je až o osem percentuálnych bodov viac ako v zime.

V minuloročnom letnom prieskume sa otázka v eurobarometri ešte neobjavovala.

Počet Slovákov, ktorí Európskej únii vo všeobecnosti nedôverujú, ostáva stále vyšší ako počet tých, ktorí jej veria. Oproti začiatku roku a poslednému eurobarometru sa však situácia zlepšila. Únii dôveruje totiž o zhruba sedem percentuálnych bodov viac obyvateľov Slovenska ako v zime.

Najdôležitejšou osobnou hodnotou pre opýtaných Slovákov a Slovensky ostal – podobne ako v rokoch 2021 aj v roku 2022 – aj v tohtoročnom prieskume mier.

Článok vznikol v spolupráci s