Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky a generálny tajomník NATO, Jens Stoltenberg na stretnutí v roku 2019. [EPA-EFE/Stephanie Lecocq]

The latest public opinion polls show that a record 83 per cent of Ukrainians are in favour of Ukraine joining the NATO military alliance.


Z najnovších prieskumov verejnej mienky vyplýva, že pripojenie Ukrajiny k vojenskej aliancii NATO si želá rekordných 83 percent Ukrajincov.

Prieskum, ktorý uskutočnila kyjevská agentúra pre prieskum verejnej mienky Rating Group, sa uskutočnil na vzorke dvetisíc Ukrajincov po oznámení prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina podáva žiadosť o prijatie do NATO, a to v rámci zrýchlenej procedúry.

Podiel tých, ktorí podporujú členstvo v NATO, bol najvyšší, aký bol kedy zaznamenaný v rámci prieskumu na Ukrajine, uviedla agentúra Rating Group.

Proti vstupu Ukrajiny do NATO by hlasovali iba štyri percentá opýtaných a deväť percent respondentov uviedlo, že by nehlasovali.

Kancelária ukrajinského prezidenta v nedeľu (2. októbra) uviedla, že podporu vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie vyjadrilo už desať krajín tohto obranného bloku: Česko, Čierna Hora, Estónsko, Kanada, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko, Severné Macedónsko a Slovensko.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie na svojej poslednej tlačovej konferencii v piatok (30. septembra) pripomenul, že súčasní členovia NATO neprestávajú raziť politiku otvorených dverí.

„Ukrajina má právo vybrať si cestu, ktorou sa chce vydať,“ pripomenul aliančné stanovisko Stoltenberg.

Podľa neho sa však v súčasnosti 30 členských štátov sústreďuje najmä na to, aby pomohli a podporili Ukrajinu pri boji voči „brutálnej invázii Ruska“.

Ukrajinská armáda sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajine prezbrojuje, keďže od zbraní zo sovietskej éry postupne prechádza na štandardy NATO.

 

Článok bol publikovaný 04/10/2022 na EURACTIV.sk