Odborníci prízvukujú potrebu vzdelávania politických elít, ale aj médií, a to najmä na Slovensku. [Pixabay]

Investing in the complex media literacy programmes for the public, specialized programmes for the media and non-journalists, political elites, but also for the law enforcement agencies is essential, according to Slovak and Czech experts. It could eventually strengthen the resilience of wider society in the fight against disinformation.


Investovať do komplexných programov mediálnej gramotnosti pre verejnosť, špecializovaných programov pre média aj mimo novinárov, politické elity, ale aj zložky orgánov ochrany práva je podľa slovenských a českých expertov základ. V boji s dezinformáciami by mohol dokonca posilniť odolnosť širšej spoločnosti.

V najnovšej analýze, ktorá vznikla v koprodukcii think tankov Euro Policy, Evropské hodnoty a technologickej spoločnosti Gerulata Technologies, predkladajú experti odporúčania, ako v špecificky českom a slovenskom informačnom priestore bojovať s dezinformáciami a prepájať sily.

Dezinformácie sa v týchto krajinách napriek kultúrnej, geografickej a jazykovej blízkosti šíria totiž rozdielne, a to aj v prípadoch, keď sú si obsahovo blízke, tvrdí štúdia.

Jedným z výstupov analýzy je aj súbor odporúčaní inštitúciám a úradom, ako čeliť masívnym dezinformačným kampaniam a aké preventívne opatrenia prijať. Odporúčania sú formulované na dvoch úrovniach. Prvá časť je aplikovateľná naprieč EÚ, druhá je špecifická pre Slovensko a Česko.

Špecifická pozornosť je venovaná oblasti budúceho financovania boja s dezinformáciami.

Na Slovensku sa pozornosť sústreďuje na politickú elitu

Z prieskumov medzi slovenskými a českými expertmi a expertkami vyplýva, že pokiaľ ide o investície v boji proti dezinformáciám, najvyššiu podporu má oblasť vzdelávania a budovania kapacít. Tá zahŕňa financovanie programov zameraných na mediálnu gramotnosť a kritické myslenie.

V týchto oblastiach odborníci okrem tradičných sociálnych či vekových skupín prízvukujú potrebu vzdelávania politických elít, a to najmä na Slovensku. Štúdia upozorňuje, že mnohí niekedy aj nevedome nemajú o tematike a škodlivosti šírenia hoaxov a dezinformácií vedomosti, hoci je ich sila a zásah výrazný. Viacerí však s nepravdami vedia pracovať aj veľmi vedome a vo svojich politických aktivitách tieto aktivity využívajú. Toto odporúčanie je špecificky dôležité pre Slovensko.

Podľa českých expertov je financovanie budovania nových kapacít zásadnejšie ako podľa Slovákov. Kým českí experti zdôrazňujú potrebu posilňovania a financovania strategickej komunikácie, slovenskí respondenti prízvukujú dôležitosť budovania kapacít a lepšej koordinácie medzi zodpovednými verejnými inštitúciami.

Pri vzdelávaní analýza odporúča nezabúdať ani na samotné médiá, a to aj tie tradičné. Nejde však len o novinárov a novinárky. Investovať nabáda aj do špecializovaných programov pre média, ktoré by zasiahli aj dramaturgov, producentov, kameramanov a strihačov, režisérov či manažment a marketing, ktorí majú pri tvorbe a forme podávaných informácií rovnako zásadný hlas.

Štúdia prízvukuje nezabúdať ani na zložky orgánov ochrany práva a takých, ktorí sú činní v trestných konaniach. Vzdelávacie aktivity by pritom vždy mali byť šité na mieru cieľovej skupine.

Boj proti dezinformáciám si z pohľadu slovenských a českých expertov vyžaduje kombináciu finančnej podpory, budovania kapacít, vzdelávania, regulácie a spolupráce medzi verejnými inštitúciami a mimovládnymi organizáciami. Aj keď sa konkrétne priority môžu medzi krajinami líšiť, hlavný cieľ zostáva konzistentný: ochrana integrity informácií v ére dezinformácií, dodáva štúdia.

Štúdie dostupné v PDF

PDF súbor s odporúčaniami, ako bojovať s dezinformáciami

PDF súbor štúdie v českom jazyku

 

 

 

Tento článok bol publikovaný 26/09/2023 na EURACTIV.sk