Record planetary warming, rising sea levels, melting glaciers, heat waves and droughts, drastic flooding and animal die-offs are all caused by human activity, especially the extraction and burning of fossil fuels, scientists agree in a new report by the UN Intergovernmental Panel on Climate Change.


Rekordné otepľovanie planéty, rastúce hladiny morí, topenie ľadovcov, vlny horúčav a sucha, drastické záplavy či vymieranie živočíchov má na svedomí ľudská činnosť, najmä ťažba a spaľovanie fosílnych palív, zhodli sa vedci v novej správe Medzivládneho panela OSN pre zmenu klímy.

Podľa najoptimistickejších scenárov sa ľudstvu nepodarí zabrániť otepleniu o dva stupne do konca storočia. Napriek tlaku verejnosti nádej na zmenu nepriniesol ani klimatický summit OSN v Glasgowe, kde krajiny neboli schopné prísť so zásadnými záväzkami na znižovanie emisií ani s realistickými plánmi na ukončenie používania fosílnych palív.

Európska únia o sebe hovorí, že chce byť svetovým lídrom v boji proti zmene klímy, no zároveň stále financuje fosílne palivá z verejných zdrojov.

Dá sa súčasný systém „opraviť“, aby bol schopný zvládnuť klimatickú krízu?

Panelisti:

  • Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu (RE/PS)
  • Richard Filčák, vedúci prognostického ústavu SAV
  • Lucia Szabová, zakladateľka iniciatívy Znepokojené matky
  • Karolína Blunárová, členka kolektívu Z lavíc do ulíc

Diskusiu moderovala Irena Jenčová, EURACTIV Slovensko