Before the pandemic, the European Union was preparing to repair relations with Russia. But the repression of the Kremlin's opposition, complications with the recognition of the Sputnik V vaccine, as well as intelligence information regarding the explosion in Vrbětice, have slowed down the agenda.


 

Európska únia sa pred pandémiou pripravovala na nápravu vzťahov s Ruskom. No represie voči opozícii Kremľa, komplikácie s uznaním vakcíny Sputnik V, ale aj informácie spravodajských služieb v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach agendu spomalili.

Podľa expertov je Rusko vo výhode vtedy, ak sa EÚ nedokáže dohodnúť a je vnútorne rozdelená. Práve z tejto pozície potom Kremeľ dokáže ťažiť, a to nielen v bloku, ale aj v jeho susedstve. Moskva však ostáva globálnym hráčom a konštruktívny prístup voči nej je preto potrebný. Únia, ale aj jej členské štáty, vrátane Slovenska, však má svoje červené čiary.

Ako teda pristupovať k Rusku, teda k režimu, ktorý je zmesou oligarchie a poloautokracie? Vedie Moskva voči západu hybridnú vojnu? V ktorých oblastiach sa snažiť hľadať kompromis a do ktorých vôd už nevstupovať? Ako vie prispieť Slovensko a môže byť Bratislava pre Moskvu v nejakej forme partnerom?

EURACTIV Slovensko, v spolupráci s občianskym združením EuroPolicy a pražskou kanceláriou Heinrich Böll Stiftung, zorganizoval online diskusiu, v ktorej vystúpili minister obrany SR Jaroslav Naď a analytik a expert na Rusko Alexander Duleba.

Diskusiu moderoval Radovan Geist, vydavateľ portálu EURACTIV Slovensko.