Septembrové parlamentné voľby môžu ohroziť 30 rokov slovenskej prodemokratickej zahraničnej politiky a diplomacie. Aj takto vníma blížiace sa voľby veľká časť politického spektra, ktorá varuje pred zmenou zahranično-politického kurzu po voľbách. Druhá skupina strán, ktoré v súčasnosti vedú prieskumy, kontruje. Odvolávajúc sa na hon na čarodejnice tvrdia, že sa ostrá rétorika nestane po voľbách realitou. Čo teda máme očakávať?

Politické strany, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú do Národnej rady SR, svoje predstavy podrobne prezentovali vo svojich volebných programoch alebo v rôznych médiách. EURACTIV Slovensko pri ich skúmaní a porovnávaní vykonal dôkladnú analýzu, ktorá bude prezentovaná počas online podujatia s odborníkmi a bude diskutovať o kľúčových očakávaniach novej vlády v oblasti zahraničnej politiky.

Pozývame vás sledovať túto diskusiu a zapojiť sa do zhodnotenia kľúčových strategických otázok slovenskej zahraničnej politiky a skúmania možných scenárov jej vývoja po septembrových voľbách.

Diskutujú:

  • Erhard Grundl, člen nemeckého parlamentu (Bündnis 90/Die Grünen)
  • Ľubica Karvašová, poradkyňa predsedu vlády pre záležitosti EÚ
  • Milan Nič, vedúci výskumník Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku

Diskusiu moderuje Lucia Yar, zastupujúca šéfredaktorka portálu EURACTIV Slovensko.

 

Článok bol publikovaný 12/09/2023 na EURACTIV.sk