Slovakia produces the most cars per capita in the world. In the near future, however, the automotive industry will have to undergo a profound transformation. In addition to the simultaneous processes of decarbonisation and automation, new proposals from the European Commission will accelerate the shift of production towards electric cars or batteries. Despite the unquestionable trends in Slovakia, there is a lack of concrete plans and ideas on how to transform the local automotive industry. Plans for the transformation of regions with a high dependence on car production are also lacking.


Tento článok je súčasťou Špeciálu: Dekarbonizácia slovenskej ekonomiky 2021

Slovensko vyrobí najviac áut na počet obyvateľov na svete. V blízkej budúcnosti však automobilový priemysel bude musieť prejsť hlbokou transformáciou. Preklenutie výroby smerom k elektromobilom či batériám urýchlia okrem súbežných procesov dekarbonizácie a automatizácie aj nové návrhy Európskej komisie. Napriek nespochybniteľným trendom na Slovensku chýbajú konkrétne plány a predstavy, ako tunajší automobilový priemysel transformovať. Rovnako chýbajú aj plány transformácie regiónov s vysokou závislosťou na výrobe áut.  

  • Ako sa s transformáciou vyrovnávajú iné európskej krajiny so silným automobilovým priemyslom? 
  • Aké by mali byť princípy transformácie a akým chybám sa vyvarovať? 
  • V akom stave je slovenská diskusia o budúcnosti výroby automobilov? 
  • Čo môžu pri transformácii urobiť národné vlády? Ako môžu brzdiť negatívne dôsledky transformácie a podporiť tie pozitívne?

Rečníci: 

  • Petr Dolejší, riaditeľ pre mobilitu a udržateľnú dopravu Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) 
  • Alexander Matušek, prezident Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku
  • Milan Jurky, riaditeľ, Schaeffler Kysuce
  • Monika Sitárová, viceprezidentka Poradnej komisie pre priemyselné zmeny, Európsky hospodársky a sociálny výbor
  • Monika Martišková, výskumníčka Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce

Moderuje  Michal Hudec, editor EURACTIV Slovensko.

 

 

Podujatie je organizované pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva životného prostredia SR a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 

Video bolo publikované 3/12/2021 na EURACTIV.sk