The panel discussion assessed the process, format, outputs and visibility of the Conference on the Future of Europe in the eyes of the public at national and European level. The panellists will seek answers to whether the setting of the Conference on the Future of Europe is an effective tool for increasing citizens' participation in Europe-wide debates on the reform of the functioning of the European Union and on the need to increase its democratic legitimacy. It also assessed the recommendations of the European Citizens' Panel Discussion on European democracy and on values and rights, the rule of law and security. The aim of the discussion was to identify the main recommendations for the further representation of Slovak representatives at the Conference on the Future of Europe.


Panelová diskusia zhodnotila doterajší priebeh, formát, výstupy a viditeľnosť Konferencie o budúcnosti Európy v očiach verejnosti na národnej i európskej úrovni. Účastníci diskusie budú hľadať odpovede na to, či nastavenie Konferencie o budúcnosti Európy je efektívnym nástrojom zvyšovania participácie občanov v celoeurópskych diskusiách o reforme fungovania Európskej únie a o potrebe zvyšovania jej demokratickej legitimity. Zhodnotila aj odporúčania Európskej panelovej diskusie občanov o európskej demokracii a o hodnotách a právach, právnom štáte a bezpečnosti. Cieľom diskusie bolo identifikovať hlavné odporúčania pre ďalšie vystupovanie zástupcov Slovenskej republiky v rámci Konferencie o budúcnosti Európy.

MARTIN KLUS [videopríhovor]
štátny tajomník, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

PETER KMEC
podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti (Hlas – sociálna demokracia)

TOMÁŠ KOZÁK
generálny riaditeľ, Sekcia európskych záležitostí, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

OĽGA GYÁRFÁŠOVÁ
sociologička, Ústav európskych štúdií a medzinárodných vzťahov, Fakulta sociálnych a ekonomických vied, Univerzita Komenského v Bratislave

ZUZANA HOZLÁROVÁ
slovenská občianska delegátka Konferencie o budúcnosti Európy

Moderuje BARBARA ZMUŠKOVÁ, editorka portálu EURACTIV Slovensko.

 

Video bolo publikované 27/1/2022 na EURACTIV.sk